maxresdefault_3.jpg

Megjelent a Kantar legújabb statisztikája, ami megerősítette azt a földcsuszamlásszerű átrendeződést, amit az iPhone-eladások már sejtettek: az iOS szinte a teljes világpiacon előre tört 2014. utolsó negyedévében, és volt olyan terület, ahol átvette a vezetést az Androidtól.

Ilyen volt például az Egyesült Államok: 2012. óta most először fordult elő, hogy az iOS lenyomta legnagyobb ellenfelét, és bár csak 0,1 százalékos különbségről beszélünk, ha figyelembe vesszük, hogy itt egyetlen gyártó kettő, nagy jóindulattal négy prémium árazású terméke áll szemben tucatnyi konkurens ezernyi készülékével, amik közt bőven akadnak a 150 dolláros modellek is, az eredmény több, mint hihetetlen.

A helyzet érdekessége, hogy a világ legtöbb piacán elindult valamiféle átrendeződés. Lehet, hogy nem az elindult a jó szó, mert elképzelhető, hogy a folyamat tetőzött is, mindenesetre: történt.

Nézzétek csak ezeket a számokat:

ios_001.jpg

Az iOS növelni tudta részesedését Európában és Kínában is, bár ezeken a területeken még mindig az Android a király. Persze Európa esetében közel sem homogén a piac, a németeknél, franciáknál, olaszoknál átlagosan kábé 70:20-ra vezet az Android, a spanyoloknál 80:10-re, míg a briteknél már csak 50:40-es ez az arány, de mindegyik országra igaz, hogy sokat erősödött az Apple az elmúlt egy évben. A franciáknál és az olaszoknál még a Windows is tartja magát, ezekben az országokban tíz százalék fölött jár a Microsoft operációs rendszere.

Végül pedig ott van Ausztrália és Japán, ezekben az országokban megint az iOS áll nyerésre, ami tavaly például még egyáltalán nem volt igaz az ausztrál piaca, a japán viszont hagyományosan Apple-párti.