A SolidEnergy bejelentette, hogy sikerült egy kisebbfajta áttörést elérnie a fém lítium akkumulátorokkal, amik a jelenleg használt lítium-ion telepekhez képest jóval nagyobb üzemidőt tesznek majd lehetővé, nem sokkal drágábban.

A lítium fémről eddig is tudták, hogy nagy benne a potenciál, két apró zavaró körülmény viszont hátráltatta a fejlesztést:

1: extrém alacsony az elérhető ciklusok száma
2: kedvenc hobbija a spontán öngyulladás

A lítium fém szeret reakcióba lépni az akkumulátor elektrolitjaival, ezt a problémát sikerült most a SolidEnergy-nek megoldania szilárd és folyékony elektrolitok keverésével (én sem értem) és az eredmény több, mint bíztató: az akksik nem gyulladnak fel és még 300 töltési ciklus után is hozza az eredeti kapacitás 80 százalékát.

Összehasonlításként: a laptopom közel három éves és most jár a 608. töltési ciklusnál.

És akkor az eredmények:

A SolidEnergy akkumulátora valamivel több energiát képes tárolni, mint az iPhone 6-é (2 Ah vs 1,8 Ah), de csak feleakkora. Minden dimenzióját figyelembe véve még az iPhone 5s 1,4 Ah-s akkumulátoránál is kisebb, pedig annál már 45 százalékkal több kraftot tárol, szóval ha a srácok készen állnak majd a sorozatgyártásra, közel duplájára nőhet a mobilok üzemideje - és persze az elektromos autóké is.

9eedc892-0461-4ca0-ba19-89e2a57e8a10-large-940x610.jpeg

batteryx299.jpg

De erre még évekig várni kell akkor is, ha minden jól megy.