1. Annak ellenére, hogy az Apple, szokásához híven, nem vett részt az eseményen, mégis uralta a standokat.

Elég volt Cupertinóban meglengetni a HomeKit és a HealthKit zászlókat, a gyártók megőrülnek, hogy ráragaszthassák ezeket a márkaneveket a termékeikre. A Scnadu cég például bemutatta a “Scanaflo” nevű vizeletvizsgáló készülékét, ami az iPhone kamerájával ellenőrzi a lakmuszpapírok színelváltozását, így glükóz, protein, leukocita, nitritek, bilirubin, urobilinogén, mikroalbumin, kreatinin, keton, fajsúly és pH mérésére alkalmas. Gondolom, ráírják a termékre: Figyelem! Ne az iPhone kamerájára vizeljen, erre a célra vásárolja meg a termékünket.

1_15.jpg

2. Attól, hogy okos, még nem biztos, hogy jó.

Én először a HomeKit szekciónál kezdtem el ezen gondolkozni, amikor láttam az okoslakásba szerelhető okos szénmonoxid-okosérzékelőt. Mégpedig azért, mert már vásároltam hasonló készüléket (butában), és ekkor körüljártam a témát, sok szakértőt meghallgatva. A végén az volt a verdikt, hogy a piacon elég kevés megbízható szénmonoxid-érzékelő van, fals riasztások és a riasztás hiánya egyaránt előfordul.

wemo-sensors.png

Szóval ha mondjuk a Honeywell kijön egy a korábbiakkal megegyező, csak HomeKit kompatibilis érzékelővel, akkor oké. De egy olyan cégtől nem szívesen vennék életvédelmi eszközt, akiről csak azt tudom, hogy faszán rákötötte a cuccokat az okostelefonomra.

3. A hordható kütyük trójai falovában rejtőzött egy görög.

Mindenki a hordható kütyükről beszélt, még Swarowski kristályos okosnyaklánc is felbukkant a Misfittől.

Van viszont a hordható elektronikának egy elég sajátságos mellékága is: a hordható hangszórók. Mindannyian tudjuk, milyen kellemetlen volt, mikor a kemény utcagyereknek öltözött arcok a telefonjukat bömböltették a buszmegállóban, Michelle Pfeiffer tanórái után. Az övre csatolható hangszórókkal most új dimenziók nyílnak számukra, feléleszthetik az elfeledett szokásokat, a hangminőség és a hangerő is feljebb tolható már.

img_7303.jpg

4. A könyörtelen racionalitás nem menő.

Racionális gépek helyett már humánrobotokat gyártanak. A legjobb példa a Qardio mérlege, ami - ha igényeljük - nem mutatja a pontos súlyt, csak smiley-kkal jelzi, hogy nehezebbek vagy könnyebbek vagyunk, mint legutóbb. Ahogy ráállunk, tudja, kik vagyunk, és ennek megfelelően közli velünk a hírt. Terhes nőknek szóló program van, olyankor még annyira sem ítél meg minket, mint máskor.

img_7231.jpg

Jelentem, ha ez utóbbi annyit tesz, hogy mindig mosolyog az eszköz, amikor ráállunk, akkor én is piacra dobok egy külön terhes anyukáknak szóló mérleget. Nem lesz túlbonyolítva.

5. Ha nincs ott a macska, megjelennek az egerek.

Írtunk már a kínai Apple Watch utánzatról, ami 10 ezer forint körül inkább Androiddal működik együtt. Na, a CES-en is kiállították a terméket. Ami nyilván nem történhetett volna meg, ha az Apple is bemutatja ugyanott az óráját, de mivel nem volt ott a főnök, a másolók is bemerészkedtek a területre.

fake_chinese_apple_watch-13.jpg

Itt egy teszt is róla.