almalé és kungfu Rólunk

Miért használ véletlenszerű MAC címeket az iOS 8?

Az iOS 8-cal az Apple megváltoztatta a metódust, amivel az iPhone és az iPad kommunikál a környező wifi-eszközökkel. A lépés célja, hogy korlátozzák a felhasználókról gyűjtött adatokat.

Screen Shot 2014-06-21 at 11.16.39.png

Állítólag vannak ugyanis olyan cégek, akik különböző helyekre telepítenek wifi hubokat, amik kizárólagos célja az információgyűjtés. Egy átlagos wifi router nem tárolja el, hányan, mikor próbáltak csatlakozni hozzá, ezek azonban igen. Megjegyzik, mely készülékek haladtak el mellettük, ezekből és egyéb információkból aztán valamiféle eladható adathalmazokat készítenek.

Amikor ugyanis az iPhone-unk wifihálózatot keres, a MAC címét (egyedi hardveres azonosítóját) is körbesugározza, hiszen ez a része annak a handshake folyamatnak, ami a hotspot és a készülék között végül egy sikeres kapcsolódást eredményezhet. Ez azt jelenti, hogy a környezetünkbe küldözzük ki az egyedi készülékazonosítónkat, amivel ugyan minket személy szerint nagyon nehezen lehet azonosítani, mégis értékes információ a piackutatóknak.

A mostani változtatással annyi történt, hogy a telefonunk nem feltétlenül a valódi MAC címét küldi körbe a környezetének. Amikor már a tényleges összekapcsolás folyamata zajlik a telefon és a wifi-hálózat között, az iOS vált a valódi azonosítóra (a router oldali MAC filterek tehát elvileg működhetnek tovább). Így lehet, hogy két ponton egész más MAC címet látnak a hálózati eszközök, mégis ugyanaz a készülék van a handshake mögött. Vagy épp ugyanazt a MAC címet látják, mégis két különböző felhasználó járt arra.

Az Apple tavaly megtiltotta az App Store fejlesztőknek, hogy a programjuk segítségével MAC címeket gyűjtsenek a készülékekről, így már nem jelent potenciális veszélyt, hogy a két forrásból származó adathalmazt összefésüljék. A Big Data nagy üzlet, és látszólag ártatlan információkat csipeget mindenki innen-onnan, amik összeadva nagyon is használható marketing célokra. Az Apple ezzel helyezte szembe magát, elég egyértelműen.

Figyelem! Ha szeretnél Facebookon értesülni a posztjainkról és egyéb dolgainkról, akkor az Almalé és Kungfu oldalát lájkold. Egyébként ugyanezt Twitteren vagy rss-sel tehetitek meg.



Milyen gépeken megy majd a Continuity?

Az Apple egyelőre nem kommunikálta, milyen gépen fut majd a Continuity nevű szolgáltatáscsomag, amivel az iOS-t és az OS X-et kapcsolják össze. A lehetőségek között ugye ott a Handoff, az egyik gépen megkezdett munka másikon való folytatása (itt írtam róla), a híváskezdeményezés és SMS küldés OS X-ről, meg a könnyebb tethering beállítások.

Tovább olvasom


A legjobb kevéssé reklámozott iOS 8 képességek

Siri - Voice Activation

A Hey, Siri szavakra aktiválhatjuk a Sirit iOS 8-ban. Ez már kötelező húzás volt szinte, kéz nélküli irányítást kézzel beindítani elég snassz. Egyébként a Siri egyéb jóságokat is kap persze, eléri az App Store-t (igazán elérhetne már mást is, mondjuk a teljes tetves rendszert), dalokat is felismer, és real time kiírja, amit mondunk, tehát gyorsabb lett a beszédfelismerő szoftver.

Persze bármennyire is dicsérném a Sirit, igazából egyetlen fontos lépéssel lenne az egésznek értelme nekünk: ha megértené a magyart.

Credit card scanning

A Safari kitölti a kártyaadataiddal az űrlapot, ha elé tartod a kártyát. Isteni megoldás. Végre nem én vagyok a robot, hanem a robot a robot.

Photos - Smart Adjustment

capture_adjust_tune.jpg

A mindenféle képet szétcsesző filterek helyett végre itt egy fejlett fotójavító, ami a fényerő, kontraszt, expozíció és még pár apróság együttes beállítását teszi lehetővé, egyetlen csúszkával. A változók a képi információk szerinti egymáshoz illesztése egy jó irány, e mellé meg kapunk egy egyszerű beavatkozási lehetőséget is, hogy nagyon akarjuk-e, vagy annyira azért nem.

Safari - Request desktop site

Mennyi felesleges keresgéléstől, kattintástól szabadít meg, ha az url beírása után egyből nyomhatunk egy szarul optimalizált mobil weboldal asztali verziójára. És ne feledjük azt sem, hogy a Safari Shared links menüpontjában rss feed is megjelenik. Azzal pedig, hogy az alapértelmezett keresője a Safarinak az anti-tracking bajnok DuckDuckGo is lehet, az Apple igazi szabadságharcos képében tetszeleghet.

Tovább olvasom


Hetek múlva megkezdődik az iWatch gyártása

Ezek szerint már kész a termék, a próbagyártások folynak, júliusban kezdik tömegben kiszórni a szalagokról, októberben pedig bemutatják az Apple okosóráját. Ha a Reuters értesülései pontosak.

A pletykák szerint a készülék 2,5 colos átmérőjű, és leginkább téglalap alakú. Ez azért érdekes, mert korábban kör alakról szóltak a hírek, pedig a két idom eléggé különbözik. Mutatom:

Tovább olvasom


Az Appleblog a legfontosabb magyar Apple-híroldal az Apple szerint!

Csodálatos dolog történt, kiderült, hogy tényleg az Appleblog az ország legfontosabb, és első számú Apple híroldala, akármivel is próbálkozik az itthoni konkurencia. Ennek a legszebb bizonyítéka, hogy vetélytársainkról még csak nem is tud az Apple, olyanok ők a cupertinói cégnek, mint a kalauzhalak a cápáknak, ezzel szemben az Appleblog akkora MONOLIT, akkora ALAPKŐ, olyan kikerülhetetlen, átugorhatatlan fala a hazai hírszolgáltatásnak, hogy az Apple SZEMÉLYESEN tiltatta le a facebookos oldalunkat!

Nem viccelek!

Kicsit azért de: igazából nem az Apple, hanem egy Apple által megbízott New York-i ügyvéd járt közben a Facebooknál, hogy ha lehet választani aközött, hogy legyen-e facebookos oldalunk, vagy ne legyen, akkor inkább ne legyen. A Facebook szerencsére örömmel mondott igent a kérésre, és figyelmeztetés nélkül törölte az oldalunkat. Zuckerbergék óriási mókamesterek, egyben kiváló partnerek, akikbe érdemes befektetni, akikkel érdemes hosszútávon számolni.

A menetnek persze még nincs vége, csapataink harcban állnak, már csak azért is, mert tudjuk, hogy az oldalunk törlésének az igénye nem Cook fejében fogalmazódott meg, hanem az itthoni, erősödésre vágyó konkurenciáéban, és nekik sem szeretnénk csalódást okozni. Egyúttal köszönjük, hogy felkavarták az állóvizet, és tényleg sokkal kreatívabb így megpróbálni legyőzni minket, mint jó cikkek írásával.

Mindenesetre arra kérünk titeket, hogy like-oljátok be a vadiúj, lázadó facebookos page-ünket, mutassuk meg, hogy a külső támadással szemben meg tudjuk védeni magunkat, és hogy milyen fasza kis csapat vagyunk.

Addig is: Vive la resistance és persze ¡No Pasarán!

Rick Astley örökzöld slágerével zárjuk gondolatainkat:

 




süti beállítások módosítása