Szupergazdag társadalom meets Népi hülyeségek: mindenki ismeri a zsákbamacskát, amikor ötszáz forintért kapsz egy nemtodmit, kibontod, és vagy valami kétszázötven forintos van benne, vagy egy hétszázas. A meglepetés öröme mindenesetre feledteti a megaláztatást.

Ezt az alapötletet pörgette maximális fordulatszámra az Apple, amikor bejelentette, hogy idén is kapható lesz január másodikán zsákbamacska a japán Store-okban.

large-52c4ccb63e9d6.jpg

Hogy ez miért menő? Hát azért, mert tavaly 340 dolcsiért mindenki kapott egy százdolláros hátizsákot, egy százdolláros külső akkumulátort, majd csomagtól függően:

- egy 11 colos MacBook Airt
- egy iPad Airt
- egy iPad minit spéci fülhallgatóval, távirányítós kamerával, meg hasonlóval
- egy iPod nanót fülhallgatókkal, karpánttal, hordozható hangszóróval, stb.

A negyedik csomag volt a legértéktelenebb, de még ez is bőven többet ért 340 dollárnál, az első összeállítás hivatalos ára meg bőven ezer dolcsi fölött járt, szóval néhány szerencsés harmadáron jutott hozzá a csomaghoz.

Ilyesmit nyilván csak olyan társadalmakban lehet játszani, ahol az emberek különösebb aggodalom nélkül kiadnak 90 ezer forintot mindenféle hülyeségre, pontosabban a nemtudjákmire, szóval senki se féljen attól, hogy rövidesen nálunk is felbukkan az Apple zsákbamacska.

És két szürkébb, de a mi szempontunkból talán relevánsabb hír:

- a karácsonyi készülékaktiválási versenyt toronymagasan az Apple nyerte, az i-készülékek öntudatra ébredése volt a legjellemzőbb ünnepi tünet:

top_manufacturers_hires_vje.jpg 

- a Flurry felméréséből az is kiderül, hogy az utóbbi három évben jelentős eltolódás volt érzékelhető, és a tabletek piacot vesztettek az óriás és közepes mobilokkal szemben:

formfactor_hires_vf.jpg

- valamint az Apple igazodva az EU-s előírásokhoz mostantól 14 napos pénzvisszatérítést kínál az App Store-ban és az iTunes Store-ban: ha nem tetszik, amit megvettél, jelented az Apple-nek és utalják vissza a pénzt. Csak annyi a dolgod, hogy ide kattintasz, majd belépés után leírod a kifogásod: ha nem telt még el két hét a vásárlás óta, az Apple visszautalja a pénzed. Mondjuk érdekelne, hogyan működik a rendszer, amikor valaki megvesz egy filmet, megnézni, majd öt nap múlva jelzi, hogy mégsem akarja olyan nagyon: hogyan oldja meg az Apple, hogy a vásárlásból ne legyen ingyenes kölcsönzés? Akinek van tapasztalata, írja le.