Megjelent egy hosszabb elemzés a set top boxról. Kezdjük gyorsan egy grafikonnal, ami jobbról balra haladva mutatja be az Apple TV pozícióját a konkurencia viszonylatában:

parksassociates-streaming-media-devices-topbrands.gif

Szépen látszik, hogy 2013-ban még nőni tudtak az eladások 2012-höz képest, idén azonban visszaesésre lehet számítani, ha nem is darabszámban, de piaci részesedésben mindenképp. Megerősödött a Google Chromecast és az Amazon Fire TV, míg a Roku és az Apple TV elkezdett gyengülni.

A szerző megjegyzi, hogy jogosan: a konkurensek többet tudnak kevesebbért, és ezt a kérdést csak azért nem tudjuk itthonról egyértelműen eldönteni, mert a szolgáltatások legnagyobb része nálunk nem érhető el egyik eszközön sem.

Azám!

Ezzel együtt tisztán látszik, hogy az Apple TV fejlődése megállt, 2012. márciusa óta lényegében nem történt érdemi változás a hardverben és az új szolgáltatások is csak lassan bukkannak fel a dobozban, szóval nem is igazán indokolja semmi a növekedést.

appletv-bleed.jpg

A cikk itt aztán rátér a kitörési lehetőségekre: megemlíti egyrészt, hogy a konkurensek jóval kisebbek, ezért könnyebben szállíthatók, ami tök jól jön, ha az ember egy hotelszobában akarja elérni az adatait. Csak bedugod őket a tv-be, mint egy pen drive-ot és mehet a móka: erre az Apple TV nem képes. Aztán jöhetnének az appok, amikkel igazán kitörhetne a konkurencia szorításából a készülék, de az Apple a mai napig nem tette elérhetővé az SDK-t, nem lehet úgy szabadon fejleszteni a set top boxra, mint a többi iOS-eszközre. Ugyanez a logika igaz a játékokra, de az ezzel kapcsolatos álláspontomat már ismeritek:

 

Fejlődhetne a grafikus felület, ami a sixcolors szerzője szerint most átláthatatlan, és megjelenhetne a Siri integráció is.

Ez kábé a karácsonyi kívánságlista. Ami érdekes benne, hogy lényegében nulla forintért belevághatna az Apple. A hardver és a szoftver rendelkezésre áll.

A fentieknek megfelelő Apple TV nem pénz, hanem döntés kérdése. Azért nincs ilyen a piacon, mert az Apple nem akarja a fenti készüléket. Még. Hogy hosszútávon se lát-e benne pénzt, vagy már készül valami hihetetlen izé Jony Ive laborjában, azt nehéz megmondani.

Lehet, hogy fél éven belül piacra dobnak egy, a piacot messze maga mögött hagyó eszközt, de az is lehet, hogy egyáltalán nem gondolkoznak ilyesmiben. Megtehetik, mert az Apple TV az egyetlen alternatíva, ha használni akarjuk az AirPlay funkciót, és a tévére akarjuk varázsolni a Mac, az iPhone vagy az iPad kijelzőjét. Ezen keresztül tudjuk elérni az iTunes-ökoszisztémában tárolt zenéinket vagy az iCloudba feltöltött képeinket és ha figyelembe vesszük, hogy mennyi funkciót kaptunk az elmúlt években a kis dobozhoz, egyáltalán nem sok érte a 28,9 ezer forint, amibe kerül. Nyilván most karácsonykor is letarolják vele a piacot, mert pont annyiba kerül, hogy jó ajándék lehessen minden Apple-felhasználónak.

De tény, hogy az Apple-nél minden rendelkezésre áll a fejlesztéshez, csak az a kérdés, hogy miért nem lépik meg, amit lassan ideje lenne.