Az Apple tegnap hivatalosan is kiadta a WatchKit eszközcsomagot, ami a fejlesztők kezébe adja a Csudálatos Óraprogramozás lehetőségét, mindkét meg új információkkal látnak el, hogy mi is ez az egész, és miért Csudálatos.

Megtudtuk például, hogy az integráció három módja (appok, glancok és akcióértesítések) egészen eltérő programozó hozzáállást kíván, hiszen a számítások nagy része a csatlakozott iPhone-on történik, nem magán az eszközön. A telefonunkon tehát csendben fut egy WatchKit extension, ami az UI elemek mozgatásán kívül minden mást elvégez, amire az órának szüksége van. Még egy animációt is a telefon végez el, amit aztán képkockákként küld vissza az Apple Watch-nak.

A teljesen natív Apple Watch appok 2015 egy későbbi szakaszában kapcsolódhatnak be, addig marad az iPhone, mint minden számítás forrása.

Screen Shot 2014-11-19 at 08.44.18.png

A glancok tulajdonképpen template-ből kiválasztható értesítések, amik nem fogadnak semmilyen felhasználói interakciót, legfeljebb egy szülő alkalmazásra mutathatnak meghatározott módon. A glancok készítői meghatározott sémákból választhatnak, nem térhetnek el az Apple által kijelölt lehetőségektől és alapvető grafikai megjelenéstől.

screen-shot-2014-11-18-at-19-15-09.png

screen-shot-2014-11-18-at-19-16-33.png

Ennél még kevesebb lehetőség van az akcióértesítések készítésében. Persze az iOS-értesítéshez képest azért nagyobb a választék, egyedi képpel megspékelhetik a programozók a notikat. A megjelenés és a viselkedés azonban kötött.

Aki elkezdené a programozást, töltse le az XCode 6.2-t és az iOS 8.2 SDK-t a WatchKittel. Egy 28 perces videóban a fentieket bővebben elmagyarázzák ugyanott.