Van ez a Kobalt nevű cég, ami több ezer előadó jogdíját szedi be mindenféle helyről. Így az iTunes Store-tól vagy a Spotify-tól is szedik a sápot.

Na most annyira nem friss a stat, de 2014 első negyedévében már átvette a vezetést a Spotify az iTunes-hoz képest Európában, ami a Kobalthoz beérkezett jogdíjak mértékét illeti. Ha pontos arányokat ezzel nem is kapunk a teljes piacra vonatkozóan, az biztos, hogy a stream és az előfizetéses zenehallgatás népszerűségét és súlyát nemhogy komolyan kell venni, de el kell fogadni, hogy ez lesz. Illetve van.

spotify.png

Ezért is szerezte meg az Apple a Beatset, amivel egyelőre semmi okosabbat nem kezdett, mint hogy kirúgta az online üzletéből a pereskedő Bose-t, és a Southwest Airlines gépein szolgáltatja a vásárolt szoftverrel az előre elkészített playlisteket a tisztelt utasoknak.

A Goldman Sachs és a nagy kiadók mind nagybefektetők a svéd alapítású cégben, előbbi összesen 540 millió dollár körül fektetett be az online streaming szolgáltatásokba.

Nem véletlen, hogy a 3 milliárd dolláros Beats befektetéskor sokan nem értették, miért nem a Spotifyra repülnek rá Cupertinóban. Igaz, egyes elemzők 10 milliárd dollár fölé becsülték a szpoti értékét, de belső források szerint a Google például ennek az összegnek a felét is soknak tartotta. Most úgy tűnik, hogy az Apple egy túlértékelt cég helyett vett egy még túlértékeltebbet, és egyelőre nincs ötlete vele.