A Yahoo barcelonai részlege őrült jó fejlesztésbe kezdett: megalkotják a világ első, élményalapú navigációs rendszerét.

Lépjünk egyet vissza: a mai gps-ek kizárólag a hatékonysággal foglalkoznak, azzal, hogy minél előbb, minél gyorsabban, vagy épp minél rövidebb úton érjük el a célunkat. Praktikusak és rendben is van ez így, hiszen ezzel is tömegigényt elégítenek ki.

De: ott van az a probléma, hogy nem vagyunk gépek, éppen ezért nemcsak a hatékonyság a fontos, hanem a jó hangulat is. Utóbbiról hajlamosak vagyunk lemondani, de attól még a lelkünk mélyén létezik az igény. Magamon is észrevettem, hogy ismert útszakaszokon gyakran választom az alig valamivel hosszabb, de sokkal jobb hangulatú irányt, hiszen nem mindegy, hogy 15 percet utazok egy gyártelep árnyékában, vagy inkább 18-at kellemes hangulatú zöldövezetben.

scenic-route-inline-660x438.jpg

Pontosan erre jöttek rá a Yahoo fejlesztői, amikor elkezdték kiépíteni az élményalapú navigációt. Olyan rendszert akarnak megalkotni, ami figyelembe veszi ugyan a sebességet és a távolságot is, tehát nem visz el a világ végére csak azért, hogy kellemes legyen az útvonalad, de ha kábé egymás mellett fut két út, amiből az egyik mondjuk öt-hat százalékkal hosszabb, csak sokkal kellemesebb, akkor felajánlja alternatívaként.

A fejlesztés még korai szakaszban tart, rengeteg fénykép feldolgozásával rangsorolják az útvonalak szépségét, kellemességét, és nyilván nem is lesz elsőre hibátlan, de remek lesz egy olyan rendszerrel találkozni, ami a hagyományos navigációkkal szemben figyelembe veszi az emberi tényezőt is. És ha valakinek, az Apple-nek biztos érdemes lenne ebbe az irányba elindulni a Maps-szel.