9817-1756-140709-Worker-l.png

A jelek szerint nem kell kínai luddita-mozgalomtól tartani, a Kínából érkező legújabb hírek ugyanis pontosították azt a hét elején robbant bombát, ami szerint néhány százezer alkalmazottját robotokra cseréli a Foxconn. Egy ilyen bejelentés még a kapitalista diktatúrában is gépromboláshoz vezethetne, talán éppen ezért próbálták a gyár illetékesei tompítani a hír élét, amikor közölték: a robotok nem az emberek helyett, hanem mellettük dolgoznak majd.

Hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre nagy kérdés. Állítólag az Apple termékei ezentúl is kézzel készülnek (akár egy Rolls-Royce), a Foxbotok csak a csavarok behúzásában és a polírozásban vesznek majd részt. Aztán persze felmerül itt néhány kérdés.

A puszta számok: állítólag tízezer robotot rendeltek, darabjuk 25 ezer dollárba kerül, ezek már részt is vehetnek az iPhone 6 gyártásában. A hírek szerint a gépek telepítésével párhuzamosan százezer munkást vettek fel, hogy ki tudják elégíteni a megugró keresletet, ami valóban a kiegészítő-szerepet erősíti, csakhogy: a megjegyzés szerint a Foxbotok elsősorban gyorsítani fogják a munkafolyamatokat, amiből következik, hogy erre a százezer extramunkásra kevesebb ideig lesz szükség, mint egyébként lenne.

Szóval a pillanatnyi munkanélküliség nem csökken, de összességében kevesebbet fog dolgozni ez az városnyi ember, mint egyébként tenné.

Lehet, hogy mégiscsak lesz egy kis géprombolás, amiről nem tudom miért, de eszembe jutott ez a filmtörténeti alapmű:

 

Ha szeretnél elsőként értesülni a legfontosabb Apple-hírekről, akkor like-old az ÚJ, LÁZADÓ facebookos oldalunkat, az Almalé és Kungfut. Egyébként közel ugyanekkora buli, ha Twitteren vagy ha rss-en követtek.