Az Appleblogshopot nemrég rengeteg új termékkel töltöttük fel, ezek között egy rakás headset is található, úgyhogy úgy gondoltuk, ezen a héten kipróbálunk néhányat, hogy tudjátok, melyiket miért érdemes választani. Egy olcsó, 5490 forintossal kezdünk, és eljutunk egészen a 23.990 forintosig. Fontos elmondani, mert sajnos nem evidens a piacon: mindegyikről az őszinte tapasztalataimat írom le, szóval nem kell attól tartani, hogy az eladások érdekében agyonajnározunk bármit itt az oldalon, hiszen az a ti megtévesztésetek lenne.

Plantronics ML18

Annak ellenére, hogy ennek a headsetnek az anyagválasztása és a kialakítása is egyszerű, olcsó (az árához igazodva), teljesen ergonomikus a cucc. A fül mögé csúszó vékony karimát ugyan kicsit kényelmetlen feltenni, de ha már fent van, nem csúszkál semerre, stabilan tartja magát a helyén. Külön előny - nem gondolnánk, hogy ilyen apróság számít -, hogy be- és kikapcsológomb van rajta. Hasznos tud lenni, amikor kikapcsolnánk a headsetet, és nem kell hosszan nyomni, és találgatni, hogy akkor most mi is van. A gomb ráadásul jó helyen van, egyértelmű a használata.

P1190722.JPG

Egyébként azért is érdemes ki- bekapcsolgatni a készüléket, mert a hangasszisztens úgy mondja indításkor, hogy welcome, mintha alulról érkezve izgatná egy férfihorda.

A hangminőség az én oldalamon kicsit dobozos volt, de egyébként mindent értettem. A zajszűrője elég jó, a másik oldalon akkor is értették minden szavamat, amikor autóban ültem zenét üvöltetve (sajnos olyan minőségű zajszűrést, mint ami az iPhone saját mikrofonjaival valósít meg, hiába várunk egy drágább headsettől is, szóval ez az eredmény már önmagában eléggé impresszív).

Ha a gombot két másodpercig nyomjuk, az iPhone-hoz csatlakozott headset hangtárcsázás módba vált. Nagyjából ennyi az extra, hiszen ez egy egyszerű készülék, viszont emiatt sokáig is bírja. 11 óra beszédidőt ígér a leírás, én nem tudtam lemeríteni a próba során, szóval sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudom. De sok benne a szufla, az biztos.

Bluetooth 3.0 szabványt használ.

ár: 5490 Ft
Megvásárolható itt.

Jabra EasyVoice

Egy kategóriát ugrunk, de még mindig az egyszerű kialakítású headsetek pályáján maradva. A Jabra EasyVoice már tud néhány extrát, ilyen a 128 bites titkosítás, a környezetizaj-függő hangerőállítás, vagy a Jabra Multiuse, amivel egyszerre két eszközt is párosíthatunk egy forrásra.

P1190720.JPG

Persze a hangminőségben is egy jelentős ugrás van az előzőhöz képest. A dobozhang megszűnik, jó a zajszűrés is, érthető a beszédem a másik oldalon is. Ráadásul a headset iszonyú könnyű, mindössze 8 grammos. Ez is nagy előnye, ha valaki utálja érezni, ha valami a füle közelében van. Úgynevezett fülfóbiások.

Ami nem tetszett, hogy a bekapcsológomb nem volt könnyen elérhető.

A beszélgetés idő hat óra, a készülék még a Bluetooth 2.3 szabványt használja.

ár: 8490 Ft
Megvásárolható itt.

Plantronics Voyager Legend

Egy igazi óriásra váltunk, a Plantronics 7 óra beszélgetést is bíró cuccára, ami már egy csomó extrát is tud.

P1190724.JPG

Itt már akkor érezzük a szakadéknyi különbséget, ahogy kézbe vesszük a headsetet. Az anyagválasztás és a kialakítás is minőségi, mintha egy stúdiómikrofont lógatnának a szánk elé, a különálló ki-bekapcsoló gomb (halleluja) is masszív, nem lehet véletlenül átbillenteni.

A hangminőség tökéletes. A négy vizsgált headset közül ennek volt a legjobb. A zajszűrője jó, de az én hangomból bizonyos hangokat is kiiktatott néha az “autóban bömbölő zene” tesztemen. De ha ennél kisebb feladat elé állítjuk, jól végzi a dolgát.

A funkciógomb hosszan nyomásával itt már a Siri jelentkezik be, egyenesen az iPhone-odról, úgyhogy elég sok funkció elérhető. És nagyon sokáig bírja, a hatalmas akksinak köszönhetően hét óra beszélgetési idő van benne. Tölteni meg mágneses csatlakozóval lehet (max. másfél óra alatt), szóval ellestek valamit az Apple-től is.

Ami hátránya, hogy nagy. A füled mögé kell betuszkolni egy masszív házat, és a mikrofon is akkora, hogy call centeresnek nézel ki, ha felveszed. Nekem kicsi a fülem, szóval nem is állt stabilan a cucc, egy erőteljes fejrázásra (metálkoncert-teszt) például biztos leesett volna.

P1190719_1.JPG

De aki a hangminőség és a hosszú akkuidő megszállottja (vagyis professzionálisan használja a headsetet), annak ez jó választás lehet.

ár: 23.490 Ft
Megvásárolható itt.

Jabra Stone 3

Elérkeztünk a kedvencemhez. A Jabra Stone 3-at azok tudják igazán értékelni, akik az Apple termékeit is szeretik: látszik, hogy a dizájnterv volt először, és ehhez igazítottak minden mást. Szép cucc,

P1190731.JPG

P1190723.JPG

jabra.jpg

Maga a headset egy fényes műanyagból készített ív, ami tökéletesen rásimul a fülre. Olyan, mint egy ékszer. Amikor nem használjuk, egy külön akksival ellátott házba dokkolhatjuk, összenyomva a két elemet egy sci-fi tojást kapunk, saját töltöttség-kijelző LED-ekkel. Így a plusz akksival akár 10 órát is bírja a Stone, de azért gyakran kell dokkolni ehhez (egy töltéssel csak kábé 2 órát bír tapasztalatom szerint). Viszont kevesebb mint fél óra alatt feltölti a dokk.

Egyébként a hangminőségre nincs kifogás, a zajszűrő itt sem tökéletes, de megteszi. Itt már két mikrofonnal valósul meg a hangátvitel. Nagyon könnyű, 7 grammos a készülék.

P1190727_1.JPG

Na jó, a fekete modell jobban illett volna a szemüvegemhez.

Ami nem tetszett, hogy a headset egész oldala egy nagy gomb, ami miatt erősen kell megnyomni, és ilyenkor a hallójáratodat is összenyomod, és egy pillanatra nem hallod a headsetből érkező hangot. Jony Ive ilyen hibát nem hagyott volna benne, na.

ár: 23.990 Ft
Megvásárolható itt.