Úgy tűnik, Dr. Dre az első rapper, aki milliárdos lett. Ezt igazolja az egyik barátjának azóta már kitörölt Facebook-bejegyzése és egy videó, amin szintén elhangzik ez az állítás (itt épp az Apple-Beats összeolvadást ünneplik). És ezt nem a hip-hop produceri cégéből, a dalszerzéséből, koncertjeiből vagy filmes szerepléseiből hozta össze. 2006-ban megalapította a Beats Electronics céget Jimmy Iovine-nal, és most eladta az Apple-nek 3,2 milliárdért. Ez volt a tuti deal.

Ráadásul Jimmy Iovine és Dr. Dre egyaránt az Apple vezérkarának tagjai lettek a felvásárlással. Persze nem járnak be Cupertinóban nyolcórázni, inkább tanácsadói szerepet kaptak Tim Cook mellett.

nyc2011-dre-jimmy-photo-kevin_mazur.jpg

Az Apple és Dr. Dre kapcsolata egyébként nem előzmény nélküli. Steve Jobs kábé tíz évvel ezelőtt felhívta egy bemutatón, hogy beszélgessenek az iTunes-ban rejlő lehetőségekről:

Egyszer Cupertinóban is találkozott Jobs a hip-hop sztárral, ahol kerek-perec elmondta, hogy a rap iránti rajongás őt teljesen elkerülte. Jobsban nem a kedvességét, inkább az őszinteségét lehetett szeretni.

Az iTunes azóta elvesztette a legmenőbb zeneszolgáltató platform státuszát, és most már inkább a Beats Music alapítóit kérdezik meg, merre kellene továbbmenni és hogyan. Érdekes dolgok ezek. Én meg most épp egy Beats fejhallgatón hallgatom a zenét, és azon gondolkozom, hogy ha elromlana, ezt is Apple szervizbe viszem majd?