Mivel nem az Apple gyártja a Mac processzorait, a termékfrissítésnél ki van szolgáltatva partnerének, az Intelnek. Ha ők piacra dobnak egy új csipet, van mivel előállni, ha nem, kezdődnek a bajok. Hónapok óta írjuk, hogy senki se számítson a közeljövőben izmos MacBook Air vagy Pro-frissítésre, az Intel ütemtervéből ugyanis világosan látszik, hogy nem lenne mit belerakni az új gépbe: a következő hónapokra csak minimális változtatásokkal lehetett számítani, és ha hinni lehet ennek a képnek, a változtatások lassan (állítólag már ma) begyűrűznek az Airbe:

newmacbookairspecs.jpg

A fotón az látszik, amit néhány hónapja már jósolgatunk, hogy legfeljebb egy néhány százalékos gyorsulásra lehet számítani, az 1,3 gigahertzes Core i5-ös helyett a jelek szerint 1,4 gigahertzes verzió kerül a gépekbe.

És ennyi.

Sok játéktér nincs, ha nem változik a csip, nem lehet trükközni a fogyasztással, az üzemidővel, nem lehet vékonyítani, könnyíteni a gépet. Opciónak persze ott lenne a nagyobb háttértár alapáras bevezetése, de az Apple sem hülye, pontosan tudja, hogy sokkal problémásabb lenne eladni a drágább konfigurációt, ha nem a veszélyesen sovány 128-as ssd-ről indulnának, hanem az elfogadható 256-osról.

Állítólag ma befut a frissítés, majd meglátjuk.

update: meg is jöttek a gépek az 1,4-es procikkal, más nem változott, de legalább olcsóbb lett mindegyik modell közel 30 ezer forinttal, ami remek hír. A legkisebb modell már 290 ezertől elvihető, még jobb lenne, ha ebbe az árba a 256-os ssd is belefért volna (ekkora háttértárral 350-be kerul a 11-es Air).