A Fortune magazin vett észre egy érdekes jelenséget: miközben kitört és a világ szerencsésebb részein többé-kevésbé levonult a gazdasági világválság, megváltozott az informatikai piac, egész termékcsoportok tűntek el, csökkentek az árak és egészen új hangsúlyok bukkantak fel, a Mac piaci részesedése folyamatosan nőtt.

mac.png

Annak ellenére, hogy belső konkurenciát is állított neki az Apple az iPaddel, és annak ellenére, hogy átlagosan 700 dollárral drágább egy Mac, mint egy pc. Ami a Fortune szerint ellentmond a piac törvényszerűségeinek, már-már mitikus jelenségnek számít. A szerző megpróbál magyarázatot is találni a jelenségre: szerinte elsősorban az iPod, iPad és iPhone sikere miatt szárnyalnak az Apple gépek, ezeket ugyanis sokkal többen vásárolják, mint amekkora bázisa a Macnek valaha is volt, és sok júzer annyira megszereti a brandet, hogy számítógépet is az Apple-től akar vásárolni.

Nyilván ez is szerepet játszik, ahogy annak is lehet jelentősége, hogy az Apple egyszerűen jó gépeket gyárt és jó szoftvereket fejleszt hozzá, amiket nem kapsz meg mástól.