Pénteken tartotta az Apple a szokásos éves közgyűlését. Az olyan, mérsékelten érdekes tények mellett, mint hogy minden menedzsment által felvetett javaslatot elfogadtak, és minden részvényesek által felvetett javaslatot elutasítottak, történt még egy érdekes dolog: Tim Cookban felment a pumpa. Akkor történt, amikor az egyik részvényes megpróbálta arra utasítani, hogy kizárólag a profittal törődjön.

Egy kis háttérsztori: a National Center for Public Policy Research (NCPPR) nevű szervezet részvényesként részt vett az eseményen. Ők nem kimondottan értenek egyet a klímaváltozás intézményével - véleményszabadság van -, a pénteki esetről készült tájékoztatójukban például szerepel egy ilyen mondatrész: “az Apple az úgynevezett klímaváltozás-elmélet megszállottja”.

A MacObserver számolt be részletesen arról, mi történt, amikor az NCPPR képviselője elkezdte kóstolgatni Tim Cookot. Sokáig bírta, próbált nem reagálni a provokációkra, de amikor egy nyílt támadást kapott, elöntötte a méreg. Az egyik NCPPR tag utasította: Cook ott és akkor nyilatkozzon arról, hogy kizárólag olyan dolgokkal foglalkozik majd, amik profitot hoznak.

130125_tim_cook.jpg

A kép nem a mostani ülésen készült

A MacObserver újságírója most először látta Cookot ilyennek, egészen elváltozott az arca. Az Apple vezetője elkezdte magyarázni, hogy az Apple számos dolgot csinál, amit helyesnek tart, és aminél nem a ROI az elsődleges szempont. Még azt is kijelentette, hogy ha a kérdező azt várja el, hogy mindent kizárólag a megtérülés miatt csináljanak, akkor nem kellene részvényt vásárolnia egyáltalán. Most nem lassan, nyugodtan beszélt, ahogy szokott. Pergett a nyelve, és pattogtak a mondatai.

Amikor az eszközeinket elérhetővé tesszük a vakoknak, nem érdekel a tetves megtérülés.

Ez is elhangzott. Különös véletlen, de kihasználom a ziccert: pont ezen a héten került ki a videónk arról, hogyan használható az iPhone vakon, és hogy a látássérültek mennyire hálásak TIm Cooknak ezért a hozzáállásáért. Aki még nem látta:

A videóhoz kapcsolódva megkértünk titeket, hogy akinek nem használt, régi iPhone-ja van, ajánlja fel rajtunk keresztül a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, akik kisorsolják a rászorulók között. A mai napig 21 készüléket ajánlottatok fel, ami fantasztikus dolog tőletek. Köszönjük.