A Foxconn bejelentette, hogy megjelennének az Egyesült Államokban saját gyárral, amikben high-tech robotmunkások végzik az összeszerelést, meg minden mást is.

Nagyon tanulságos történet.

robot_assembly_line-1.jpg

Az Egyesült Államok vállalatainak gyártási munkái az utóbbi évtizedekben fokozatosan áttelepültek Kínába, ezt a folyamatot senkinek nem kell bemutatni. Ennek csak az egyik oka az olcsó munkaerő, a másik oka az, amit Steve Jobs is elmondott Obamának még évekkel ezelőtt: amikor az eredeti iPhone kijelzőjét hetekkel a start előtt mégis újrarajzolták, 8000 munkást állítottak rá azonnal, akik 96 óra múlva már 10 ezer darabot gyártottak a módosított készülékből egy nap. “A sebesség és a rugalmasság elképesztő” - mondta Jobs.

Persze Obama, meg a többiek továbbra is lobbiztak az összeszerelés visszatelepítésére az USA-ba. A Mac Pro összeszerelése vissza is jött, mindenki tapsolt, hogy de sikeres kis lobbi volt ez. Pedig végig egy olyan vonatot kergettek, ami elment, és nem jöhet vissza. Most megint úgy tűnik, megkapják amit akartak, csak épp nem úgy, ahogy számítottak rá.

A robottechnológia már ott tart, hogy simán lehet helyettesíteni az embereket az újabb géphaverokkal, amik tanulási algoritmusokkal, vizuális szenzorokkal már nagyon messze kerültek a lyukkártyáktól. És nem tudok szabadulni attól a képtől, ahogy felépítik a gyártósort, az egyesült államokbeli emberek meg körbeállják, nézegetik, fogdossák, hogy jé de érdekes. Nekünk kellett volna ilyeneket építeni, nem? Ez lett volna a megoldás. Hiszen a sormunka már túl drága nálunk, nem vagyunk sem rugalmasak, sem gyorsak a kínaiakhoz képest. Kivéve, ha ilyen robotokat gyártottunk volna le, azzal mára rugalmasak, gyorsak lehetnénk, és munkánk is lett volna az elmúlt években.

Persze hosszútávon ez egyáltalán nem megoldás. De legalább a robotgyártás az USA-ban zajlott volna le (és valamilyen szinten nyilván zajlik is), és ők lehettek volna a piacvezetők ezen a piaci szegmensben. Hiszen az ő problémájukra jelenti a legpontosabb lehetséges választ.

De most megcsinálták helyettük, és kiállítják nekik. Nem, továbbra sem dolgozhattok, és a gyártásból származó profit is nálam lesz, de legalább most már nézhetitek, ahogy összeszerelik a legújabb kütyüiteket.

vX22VTM.gif

Nem feltétlenül vagyok igazságos, és torzítom is a képet, amikor ezeket leírom, de ezzel a durva kontraszttal tudom érzékeltetni, mennyire fontos lenne az, hogy ne a múltba révedve próbáljunk meg “visszacsinálni” valamit, hanem az adott világrendhez igazodva csikarjuk ki a legjobbat abból, amit elénk dobtak.

Géza, kösz a linket