A Bloomberg értesülései szerint a redmondi cég úgy akar versenyben maradni az Apple-lel és a Google-lel, hogy durván megvágja a Windows 8.1 árát. Körülbelül hetven százalékos, brutális áresésre lehet számítani. Még konkrétabban: eddig alapból 50 dollárért licencelte a Microsoft az operációs rendszerét, mostantól azonban 15 dollárért lesz elérhető a 250 dollárnál olcsóbb gépekhez. A döntés érinti a pc-ket, bár főleg a tableteket, a célja pedig nyilvánvalóan az, hogy a Windows versenyképes maradjon két legnagyobb riválisával szemben.

A mobilplatformokon erős Androidot ugyanis lényegében ingyen adja a Google a partnereinek, míg az Apple-nek ugyan pénzbe kerül két saját operációs rendszerének a fejlesztése, a felhasználóknak viszont nem kell fizetniük az update-ekért, akár az OS X-ről, akár az iOS-ről beszélünk.

Microsoft-Surface-Tablet-PC-Windows-RT.jpg

A Microsoft döntésének az oka a Windows 8-as csekély népszerűsége, sokkal kevesebben használják az új operációs rendszert, mint az elődjét. Ráadásul nem nagyon pörög a tabletbiznisz, az elemzők szerint 2014-ben az eladott gépel legfeljebb 5 százalékán futhat Windows, ezen a számon szeretne érdemben javítani a Microsoft.