Hah, az Érdekes Grafikonok Hétfői Húsz Perce című műsorunk legújabb adásában nézzük meg ezt:

Q.PCdevicesales.2013.png

Jól látjátok, az Apple több készüléket értékesített, mint ahány Windows-alapú készüléket az egész világ ÖSSZESEN! A ring mindkét felén játszik az összes operációs rendszer, az Apple oldalán tehát az OS X és az iOS, a másik sarokban meg a Windows és a Windows Phone. Ebből a szempontból igazságos a küzdelem, de vicces látni, hogy milyen eltérő arányokkal játszik a két szereplő.

Az Apple-nél ugyanis szinte teljes egészében a mobilplatform hozta a számokat, míg a Microsoftnál az arány pont fordított, ott az operációs rendszer asztali változata adta ki a forgalom nagyját. Amiből persze egy rakás következtetést lehet levonni. Például hogy az Apple komolytalan módszerekkel nyerte meg a háborút, hiszen vacak mobileszközökkel nyomta le a sokkal komolyabb pc-ket. Ez persze az egyik oldalról nézve igaz, de figyelembe véve, hogy az átlagos iOS-eszköz eladási ára nem marad el az átlagos Windows pc árától (sőt), hogy az ezeken elérhető haszon jóval magasabb, valamint a mobilpiac még mindig jóval erősebb növekedési potenciáját az látszik, hogy a Microsoft alaposan eltaktikázta magát az elmúlt években és az Apple sokkal jobb stratégiát választott.

Persze a grafikonból az is látszik, hogy a Windows szükségszerű zuhanása mellett a Windows Phone már életjeleket mutat, és jön is fel a platform, még ha nem is a korábban remélt ütemben.