Ez lehet az Apple egyik nagy dobása idén, úgy fogják elkapkodni, mint a cukrot. Legalábbis ez valószínűsíthető a 9t5Mac tegnapi pletykacunamijából: Mark Gurman belső forrásokból több súgást kapott arra vonatkozóan, mit tud a következő generációs set top box. Állítólag olyan funkciókról beszélünk, amiket régóta várnak sokan a vásárlást egyelőre csak fontolgatva, kiegészítve olyan képességekkel, amire senki nem számított eddig.

Screen Shot 2014-01-31 at 09.47.22.png

1. Megjelennek az appok. Jelenleg is van egy 0.9-esnek kinéző választék, de azt beszélik már egy ideje, hogy idén megjelenik a rendes App Store a készüléken, és a fejlesztők elkezdhetik a munkát erre az eszközre.

2. Az előzőből következik, hogy az Apple TV lehetne a cég első játékkonzolja. Már egy ideje benne vannak könyékig a játékiparban, ideje, hogy növeljék a tétet. A kontrollerek az iPadek, iPhone-ok, iPod touch-ok lennének, és persze az MFi program részeként valamilyen módon külső gyártók irányítói is megjelenhetnek a piacon.

3. Az Apple TV egyben egy Airport Express képességeit is megkapná. Vagyis egy könnyen használható, kétsávos router lenne vezeték nélküli zenehallgatás és nyomtatás képességekkel. Ez nem tűnik nagy dolognak, pedig az: az Airport Express jelenleg 30 ezer forint, az Apple TV meg 33.990 forint (a Speedshopnál 32.900 forint). Vagyis aki már egy ideje szemezget mindkét kütyüvel, de nem érezte úgy, hogy megéri kifizetnie ennyi pénzt ezekért a funkciókért, most megkaphatja egyben, nyilván olcsóbban, mint a két termék árának összege (egyelőre semmit nem tudunk az idei Apple TV árazásáról, de nagyon nem szállhatnak el, ha már így sikerült lenyomni a számokat). Ezzel a húzással pedig az Apple kiveszi az egyenletből a külső, nem megbízható routerek esetleges bénázását, javítva a streaming stabilitását, ezáltal a Felhasználói Élményt.

4. Beépített TV tuner komponensről is beszélnek a források, vagyis az Apple TV-vel kapcsolódhatnánk a már meglévő boxokhoz, állomásokhoz. Nehéz ügy, az Xbox One esetében sem sikerült túl szépre és átláthatóra ez a funkció:

XBox_One_Screens01_1_610x343.jpg

Nehéz lesz az Apple rendszerébe illeszteni egy ennyire más világot, szinte már hallom, ahogy Jobs ordít hangosan: ez egy szar!

Ahhoz azonban, hogy az eszköz elterjedjen, ez feltétlenül szükséges lépés. És ha a fentiek mindegyike belekerült az Apple TV-be, plusz egy Siri hangvezérlés, akkor egy kellően alacsonyan tartott ár mellett kihagyhatatlan lesz a cucc, főleg az Egyesült Államokban. Valószínű, hogy a mostani 8 gigás flash mellé akkor már kell a nagyobb tárhely, így a készülék ára ennek függvényében növekedhet.