December közepén írtuk, hogy eltűnt a Föld színéről a Parkolás app. A már meglévő alkalmazást sem lehetett többé elindítani, és a Store-ban sem találtunk frissítést. Lovas Endre, az app készítője elmondta, hogy januárban várható az update, addig sajnos türelmesnek kell lenni.

Mostanáig kellett.

Ma délelőtt megjelent az üzletben az új verzió, 3.0 verziószámmal (egyelőre csak a frissítés menüpont alatt találtam meg). A megjelenés előtt mi már nyomogattuk kicsit a GM verziót, így már az első benyomásokról is be tudunk nektek számolni.

IMG_0769.PNG

Egyrészt az app szép lett. Az iOS 6 dizájn ment, a rétegelt kétdimenziós flat jött. Persze nem csak a gombokat rajzolták át, ennél sokkal többet kaptunk: megszűnt a kis ablakban bénázás a térképpel, egész kijelzős lett a beágyazott Maps. Többé tehát nem csúszhat le az ujjunk nagyítás közben, ami önmagában remek hír.

Ami még ennél is jobb, hogy a fentiek ellenére minden eddigi információ és funkció elérhető a főképernyőről további kattintgatás nélkül. Sőt, még több is. A pozíciónkat (vagy Kézi mód esetén a tervezett helyzetünket) jelző pont felett egy információs tábla mutatja egyfolytában a zóna számát, az óránkénti parkolási tarifát, egy hétre lebontva a díjfizetési időszakokat, és egy információs mozgószöveget. Utóbbi tájékoztat, mi a díjfizetés módja, és mennyi a maximálisan igénybe vehető összeg. Ezekért az információkért pedig nem kell külön rábökni semmire, automatikusan mutat mindent, ahogy húzzuk az ujjunkat a térképen.

A jobb alsó sarokban találjuk a személyes beállításokat, itt egy rakás dolgot találunk:

IMG_0770.PNG

Új lehet az "előfizetés a térképfrissítésre" menüpont, itt találjuk meg a későbbiekben a dolog kellemetlen részét: a fizetést. Az update leírásában szerepel, mennyire számíthatunk: 1.79 euróra évente, nem kell tehát kölcsönt felvenni a program használatához. Egyelőre a gomb nem működik, az app pedig fut free verzióban a legfrissebb térképekkel, ki tudja, meddig.

fotó_12.PNG

Szintén a főképernyőn, a térkép alatt látjuk a parkolás megkezdése gombot. A program indulásakor a készítők felhívták a figyelmet, hogy egyes esetekben az iPhone 4-en nem megy el a programból indított SMS. Én is tapasztaltam korábban. Sajnos ez egy iPhone 4-hez köthető bug, megpróbálják javítani, de nem garantálják a sikert. Arra kérnek mindenkit, hogy amikor ilyen történik, küldjék el nekik a telefon főbb paramétereit és aktuális beállításait (részletek a Rendszerüzenet menüpont alatt).

Külön gomb alatt találjuk meg a fix időre szóló parkolás gyors megkezdését, így akár megbízhatjuk az appot, hogy 30, 60, 90 vagy 120 perc után leállítsa a parkolást.

IMG_0772.PNG

IMG_0774.PNG

Szóval szép és használható lett a Parkolás app. Magától értetődő a kezelés, gyors és reszponzív az UI, ráadásul sikerült a lehető legtöbb információt és lehetőséget ráhegeszteni a kijelzőre. Igaz, hogy fizetős lesz később a térképek update-elése, de az app most már lenyomja a piacon található ingyenes megoldásokat, vagyis van esélye a túlélésre. Szép volt, fiúk.

update: Endre elárulta, hogy mindenkinek ingyenes a frissítés fél évig. A funkciót áprilistól élesítik, vagyis az első fizetésre októberben kerül sor. Csak a térképfrissítés fizetős, vagyis az app továbbra is működik ez után is, csak régebbi térképekkel. Sima in-app purchase előfizetés alapján fog menni.