Androidos tabletet még nem nagyon teszteltünk, és nem is nagyon fogunk, csak most a kezünkbe akadt egy nyolccolos, ami annyira pofátlanul másolja az iPad minit és annyira pofátlanul olcsó (40 ezer forint), hogy úgy döntöttünk, megnézzük, mit tud a konkurencia. Természetesen a kiindulási alap egyfolytában az iPad lesz, vagyis a két mini.

A WayteQ xTAB-79 QCI külsején nem gondolkoztak sokat a kínai mérnökök, ez annyira iPad mini, hogy elmehetne bankrablónak is, sose kapnák el, a mininek meg folyton a bíróság előtt kéne bizonyítania, hogy a kérdéses időpontra van alibije.

P1240375.JPG

A másolás egyébként nem baj, mert a mini gyönyörű, így a WayteQ is az, jók a lekerekített élek, nagyon-nagyon jó a fém hátlap, csak a gombok elrendezése hülye, mert gépelés közben simán ki tudod kapcsolni a tabletet, és a kidolgozás minősége is más kategória, ez itt például nem a kijelzőn maradt, eltávolítható fólia, ez már maga a kijelző:

P1240385.JPG

Ezzel együtt nem nyikorog, nem recseg, teljesen vállalható. Ettől függetlenül 1:0 a mininek.

P1240376.JPG

P1240377.JPG

Operációs rendszer: ebbe kár belemenni. Nem használtam annyi ideig és nem is fogom annyi ideig használni az Androidot, hogy bármit is állíthatnék vele kapcsolatban. Hat évnyi iOS után zavaros, itt-ott átláthatatlan a rendszer, de ez nyilván oda-vissza működik, lelkileg feldolgozhatatlan különbségekbe nem futottam bele, csak olyan apró marhaságokba például, hogy a rossz wifi-jelszó bepötyögésekor nem egy használható hibaüzenetet kapsz, csak egy lakonikus tudomásulvételt. És persze ott a papírforma, hogy Androidon kevesebb tabletre optimalizált program van, mint iOS-en, általában bénábbul is néznek ki ugyanazok a programok a Google-platformján, mert túl sok hardverre kell optimalizálni őket (ez főleg a játékoknál lehet gond), meg hogy hiába erős kis dög ez, a legújabb operációs rendszer nem fut rajta, csak a 4.2-es. A minire ezzel szemben felrakhatod az iOS 7-est is, akármelyik generációról is beszélünk. Szóval a bekezdést az Appleblogon azért megengedhető erős részrehajlással összefoglalva 2:0 a mininek.

De van kiegészítés is: nekem a telefonom sokkal inkább munkaeszköz, mint a tabletem. Az iPhone-t egész nap nyomogatom, és képtelen lennék átszokni bármilyen más platformra, vagy csak nagy nehézségek árán, akkora lyukat ütne a produktivitásomon a digitális gulág. A tabletemet viszont szinte csak böngészésre és levelezésre használom, esetleg filmnézésre, és ezt szinte bármilyen rendszeren meg tudom tenni, annyira alapvető és mindenhol ugyanúgy működő funkciókról beszélünk. Szóval ezt is figyelembe véve legyen 3:1 a mininek (mindenki kapott egy pontot, az arány javult).

Felszereltség: gps nincs a WayteQ-ben, és a wifi is jóval gyengébb: 5-6 megabites letöltési sebességet hozott ott, ahol a két mini 25-50-et, de ennél sokkal nagyobb baj, hogy néhány méterrel távolabb a routertől, ott, ahol az iPadek még vidáman hozták a 10 megabitet, az androidos tablet már nem látott hálózatot. Szóval csak egészen kis lakásokban viheted magaddal a vécére. Nincs semmilyen hátlapi kamera, persze még ez is jobb, mintha valami hulladék került volna bele, és az előlapi is nagyon gyenge, legfeljebb csetelésre jó. Bónusz: a WayteQ hangszórója is sokkal rosszabb, dobozba rakott Sokol. Van viszont rajta hdmi és kártyaolvasó, de összességében ezek sem tudják megmenteni a versenyszámban. 4:1.

Súly: NAGYON ÉRDEKES KÉRDÉS, XENU ALERT! Nem értem. Megfogom a WayteQ-et, és érzem, hogy könnyebb. Aztán megnézem a specifikációt és kiderül, hogy nehezebb mindkét mininél. Nem hiszem el, konyhai mérlegre rakom, ami grammra hozza a papírformát, az androidos tablet az első mininél 30, a másodiknál 9 grammal nehezebb, sokszor mégis könnyebbnek érződik azoknál. De hát ki vagyok én, hogy vitába keveredjek a tömegvonzással? 5:1.

P1240381.JPG

Akkumulátor. Na itt óriási a különbség. Az iPadek simán kibírnak tíz órát egyetlen feltöltéssel, akár filmet nézel rajtuk, akár netezgetsz. HD-filmekkel a WayTeQ körülbelül 3 órát bír, netezéssel esetleg négyet. Egy mobileszköznél nagyjából el is dönthetné a kérdést az akkumulátorok kapacitása közti különbség, de az biztos, hogy 6:1 az iPad javára.

Háttértároló: a WayteQ-nek 8 gigabájtos a tárhelye, ebből 6,2 érhető el a kábé szűz rendszeren, az iPadnek a 16-ból 11,5 a szabad. Kábé kétszer annyi. Viszont nem bővíthető. 7:2.

A kijelzőnél jutottunk el odáig, hogy döntenünk kell, melyik generációs iPad minivel vetjük össze a tabletet. Mindkettő mellett lehet érvelni, szóval ha arra vagytok kíváncsiak, hogy mire jut az olcsó tablet kétszer drágább első generációs minihez képest, kattintsatok ide, ha azt szeretnétek megtudni, hogy mi lesz a verseny vége a háromszor drágább retina minivel szemben, kattintsatok ide.