Visszavonhatatlanul az iPhone 6 évében vagyunk, és mivel az idei nemcsak ráncfelvarrás lesz, hanem generációváltás, mindenki megpróbálja kitalálni, milyen lesz az új csúcsmobil.

Ezzel kapcsolatban megbízhatónak tűnő információk is felbukkannak. A kevésbé érdekesek közé tartozik, hogy az új iPhone is megkapja a 802.11ac szabványú wifit, ami a tavaly bemutatott Macekben már benne van, és ami jóval nagyobb átviteli sebességet tesz lehetővé.

A fókusz azonban továbbra is a kijelzők méretén van. Ezzel kapcsolatban a legújabb hírek egy 4,8 colos panelről szólnak, de korábban az is felmerült, hogy több modell érkezik a 4,7-5,7 colos tartományban. És kábé így néz majd ki:

nikola-cirkovic.jpg

A témában az egyik legjobb cikk a 9to5Macen jelent meg. A szerző eljátszott a gondolattal, hogy miként érinti majd a fejlesztőket a nagyobb kijelző. Vagy minket.

Ben Lovejoy abból indult ki, hogy az iPhone 6 ötcolos kijelzőt kap. Két út áll az Apple előtt: az egyik lehetőség az, hogy nem nyúl az 1136x640 pixeles felbontáshoz, ebben az esetben a képpontsűrűség 326-ról 260ppi-re csökken. Elvileg lehetséges, hiszen az iPad Air is megkapta a retina jelölést 264ppi-vel. Egy ilyen döntésnek örülne minden fejlesztő, mert nem kéne újratervezni az alkalmazásokat, szembemenne viszont a korábbi marketingmagyarázattal, ami szerint azért kaphat kisebb ppi mellett is retina plecsnit az iPad, mert azt messzebbről nézzük, mint az iPhone-t. Persze mondhatnák, hogy a nagyobb mobilt távolabb tartjuk, de inkább csak elvi szinten, gyakorlatilag öngól lenne a visszalépés.

Valószínűbb, hogy növelik a felbontást, ami öt colnál kábé ekkora változást jelentene:

sizes.png

Mindezt persze csak akkor, ha változatlan maradna a képarány és a ppi. Egy ilyen döntés viszont mindenképp többletmunkát jelentene a fejlesztőknek, akik az iOS-környezettel meglehetősen el voltak eddig kényeztetve az ezerféle felbontással dolgozó Androidhoz képest, de ha ez a trend, akkor nincs mit tenni, az Apple is kénytelen ebbe az irányba haladni.

És ha már pletykák: itt egy újabb iWatch koncepcióvideó Todd Hamiltontól, ami ahhoz képest egész jópofa, hogy _fogalmunk_ _sincs_, mi lesz ez, lesz-e egyáltalán, és ha igen, mire lesz jó:

iWatch Concept from Todd Hamilton on Vimeo.