Az izraeli Umoove szerint igen. Évek óta dolgoznak a mobilok és tabletek előlapi kamerájának felhasználásával egy szem- ás fejmozgást követő rendszer kidolgozásán. A fejmozgás leolvasásának pontosságára pedig a legjobb bizonyíték a próba: nemrég megjelent az App Store-ban a maratoni nevű Umoove Experience: The 3D Face & Eye Tracking Flying Game nevű bemutató játék.

fotó 1_1.PNG

fotó 3_2.PNG

Egy repülő ember szemszögében találjuk magunkat, fel kell szedni a kulacsokat egy akadályokkal tűzdelt oázisban. Az irányítás pedig a lehető legegyszerűbb: amerre nézel, arra fordulsz. A képernyőt megérintve gyorsabban haladsz, de ezen kívül mindent fejjel végzel el. És tényleg egész pontosan működik, finom mozgásokra is érzékeny a rendszer. Egyedüli baj, hogy ha a fejed az izgalom hevében kikerül a látómezőből, szünetel a játék. Az viszont nem számít, milyen messze vagy a kamerától, ha benne van a teljes képed látóterében.

El lehet vele szórakozni egy jó ideig, ráadásul kicsit megmozgatjuk az egész napos ülésben beállt nyakunkat.

Elvileg ugyan az iOS 7 is irányítható fejmozdulatokkal (Beállítások -- Általános -- Kisegítő lehetőségek -- Kapcsolóvezérlés -- Kapcsolók -- Új Kapcsoló -- Kamera), de ez nemhogy finom mozdulatokra, de dühösekre sem reagál mindig.

A program ingyenes, a célja az ige terjesztése, és a játékfejlesztőknek az sdk kiszórása. Ezt is lehet ugyanis igényelni a programból. A játékkészítők vagy a kisegítő lehetőségeket nyújtó programok készítői pedig ráugorhatnak a csontra, és kifejleszthetnek fejjel és szemmel vezérelhető játékokat.Mint ahogy ebben a bemutató videóban is látszik.

Izgalmas cucc, tényleg. Ez a kézikütyük Kinectje, külön hardver nélkül.

Letölthető iPhone-ra és iPadre.