A fellebviteli bíróság jóváhagyta a korábbi döntést, miszerint az Apple nem sértett egyetlen Google-szabadalmat sem az iPhone létrehozása során. A pert eredetileg a Motorola Mobility indította 2010-ben, de miután a céget 2012-ben felvásárolta a Google, a bíróságon ők folytatták a harcot. Most pedig azt nyilatkozták, csalódottak a bíróság döntésével, és megvizsgálják a lehetőségeiket.

First-iPhone.jpg

A dolognak azért van egy erős pikantériája a Fred Vogelstein-féle Dogfight című könyv megjelenése után. A második fejezetben ugyanis egy Chris DeSalvo nevű Google-mérnök szólal meg, aki az Androidon phone prototípusán dolgozott hét éve, amikor az első iPhone-t bemutatták. Amikor megkérdezték, mit érzett 2007-ben, Steve Jobs bemutatója közben, ezt válaszolta:

Mint fogyasztó, teljesen elkápráztatott. Akartam egyet, azonnal. De mint Google mérnök, arra gondoltam: kezdhetjük elölről az egészet.

Az érdekes nem is ez. Mindenki tudja, hogy a Google operációs rendszerére alapvető benyomást tett az iOS, és hogy az addigi elgondolást teljesen áthúzta az Apple utólag magától értetődőnek tűnő megoldása. És annak is örülök, hogy lehet már erről beszélni, hiszen eltelt hét év, az Apple is visszacsent dolgokat az Androidból, és leosztották a kártyákat.

Csak sajnálom, hogy a hír még mindig azzal kezdődik, hogy egyik vagy másik cég a bíróságon próbálja megmutatni, őt tulajdonképpen meglopták. Hogy - jelen esetben - felvásárolt cégek papírjai alapján próbálja kimondatni másokkal a Google: azt a telefont, ami megváltoztatta a piacot, és ami végül a saját termékük megalkotásánál is példaként szolgált, jogsértéssel hozták létre. Hagyjuk már ezt.