Az utóbbi napokban mindenki az új, akár ötcolos iPhone-nal van elfoglalva, ami állítólag még a mostaninál is vékonyabb, alig 6 milliméteres lesz, szóval logikusan iPhone Airnek nevezik majd el. Ha MacBookból vagy iPadből van ilyen, mobilból miért ne lehetne?

Elmondom, miért: azért, mert az iPadnél például az összenyomott méretű és fogyasztású elektronika tette lehetővé a vékony kialakítást, hiszen egy hasonló méretű házba csak akkor lehet kisebb akksit rakni üzemidőcsökkenés nélkül, ha számottevően csökken az alkatrészek energiaéhsége.

Egy tabletnél eleve nagyobb tér van a játékra, plusz ott van hova érdemben csökkenteni a fogyasztást, egy mobilnál már nehezebb ugyanekkorát ugrani, hiszen az iPhone 5s-ben már most is a szupertakarékos A7-es van. Ennek csak egy módon tudnák tovább csökkenteni a fogyasztását egy éven belül: ha nem növelnék érdemben a teljesítményét, ami a mobilpiacon tapasztalható öldöklő harc közepette szerintem kizárt.

Szóval számoljunk azzal, hogy az alkatrészek fogyasztása érdemben nem csökken, nézzük meg, hogy akkor mi fér az új, vékonyabb házba. Vékonyabb, de a pletykák szerint nagyobb területű az új, akár 5 colos kijelző miatt, ami egyszerre áldás és átok: áldás, mert egy tepsiben nagyobb lehet az akkumulátor is, átok, mert a nagyobb panel többet fogyaszt.

iphone_6_midframe.jpg

iphone-6-or-00.jpg

Nézzük csak, az iPhone 5s térfogata 55 ezer mm3, ha feltételezzük, hogy az iPhone 6 ötcolos lesz, és mindkét területi dimenzióban egységesen nő majd, a 7,6 milliméter helyett 6 milliméter mély ház térfogata 67 ezer mm3 lesz. Ez persze csak az elmélet, mert a házfal és a kijelző vastagsága sokat elvesz a térfogatból, de tételezzük fel, hogy ezek arányosan vékonyodnak majd, a hasznos terület tehát szintén arányosan nő.

Mivel most az akkumulátor a teljes térfogat ötödét használja el, a nagyobb, de vékonyabb iPhone-ban változatlan méretű elektronika és csatlakozók mellett akár 35 százalékkal nagyobb akkumulátor is lehet, mint az iPhone 5s-ben, ami már elég lehet a nagyobb kijelző meghajtásához, üzemidőcsökkenés nélkül.

Ezt a trükköt egyébként már meglépte egyszer az Apple, az iPhone 5 ugyanis úgy lett nagyobb az iPhone 4s-nél, hogy az üzemidő nem csökkent, a tömege viszont de az új alkatrészeknek, és a vékonyabb kialakításnak köszönhetően. Akkor azonban csak fél colos volt a méretnövekedés, és majdnem kizárt, hogy a mostani, 25 százalékos elméleti növekedés mellett meg tudnák tartani a súlyt, vagy tovább tudnák csökkenteni, szóval a tepsi iPhone ha nem is érezhetően, de valószínűleg nehezebb lenne, mint az iPhone 5s. De szinte biztosan nem lenne súlyosabb az iPhone 4s-nél, és mivel sokkal nagyobb lenne annál, könnyebbnek is éreznénk a modellt.

Más kérdés, hogy én továbbra sem tartok igényt egy ötcolos telefonra, és még mindig azt gondolom, hogy jelentős funkcióbeli különbség van a pöcsünk és a mobilunk között, de értem, hogy az óriásmobilok felé tart a világ.

Hát tessék, erre lehet kábé számítani. Aztán persze valami hajlított üveg, vagy keret nélküli kijelző tökéletesen újraírhatja a számokat, de most ennyi van a kezünkben.