Tavaly jelent meg a Voks '14 nevű program, ami az egyik leghasznosabb alkalmazás lehetne, ha széles körben elterjedne. Vagy lehetett volna. De erről majd később.

Nem akarom túlmagyarázni, itt vannak a részletek, a lényeg, hogy egy anonim online szavazógépről van szó, ami minden nap újraszámolja a szavazatokat, és ezek alapján rajzolja fel a parlamenti patkót.

Jelenleg, sőt már jó ideje az Együtt 2014 a legerősebb párt az okosmobil használók, tehát jellemzően a fiatal, tehetős szavazók körében. Azért tehetős, mert a szavazatok háromnegyede érkezik iOS-ről, és az iPhone sosem volt olcsó telefon, a maradékot az androidos júzerek adják ki (egyelőre nem a várakozásoknak megfelelően terjed a program a Google platformján).

Szóval a tegnapi állapotok alapján így nézne ki a választás okosmobilországban:

partok2.jpg

Messze a legerősebb párt az Együtt 32,4 százalékkal, utána jön a Fidesz 21,6-tal, aztán szorosan mögötte a Jobbik 19,5-lel, és bekerülne még a parlamentbe a DK is, 9,1 százalékkal, meg az LMP 8,6-tal. Ennyi. Az MSZP például fel sem került a listára, 3 százalék körül járnak, ami elgondolkoztató a párt jövője szempontjából (a fiatalok láthatóan egyáltalán nem szavaznak rájuk), és ha ez a stat megalapozott, illetve reprezentatív, az együttműködésről szóló alkudozások előtt érdemes lett volna elgondolkoznia rajta az Együttnek és a DK-nak is.

Na de: a készítőktől elkértük a platformokra bontott statokat is, amikből kiderül, hogy jelentős eltérés van a szavazatokban attól függően, hogy iOS-, vagy androidos júzereket kérdezünk.

Íme az eredmények:

voks.001.jpg

Az Együtt mindenhol egyformán népszerű, de a Fidesz sokkal erősebb iOS-en, míg a Jobbik félelmetesen nagyra nőtt Androidon. Mondjuk kíváncsi vagyok, hogy miként befolyásolja az eredményeket, hogy az okosmobilon szupernépszerű Együtt 2014-re szavazással gyakorlatilag a szupernépszerűtlen MSZP-t juttatnánk kormányra a júzerek a tegnapi megállapodás szerint, meg hogy az LMP egyik legnépszerűbb politikusa, Vágó Gábor, kilép, egyelőre még nem teljesen tisztázott, hogy mi miatt. 

Nem szívesen lennék most egy szavazókorú magyar állampolgár helyében (abban vagyok).

A programot innen tudjátok letölteni.