2014 az okosórák éve lesz, a Sony, a Samsung, a Pebble, a Casio, a Nike, az Adidas, az Epson és az LG is készül az új modellel a következő évre. És persze az Apple, ahonnan ugyan egy szót sem szóltak még hivatalosan a dologról, biztosra vehetjük a pletykákból: az iWatch a következő évi meglepetés.

És mint ilyenkor lenni szokott, szállingóznak a hírek a gyártás nehézségeiről: az Apple alvállalkozóitól származó információk szerint problémák adódtak a váz felületkezelése során. A Digitimes riportjából az is kiderül egyébként - hogy valami újdonságot is halljunk -, hogy a vázat MIM (Metal injection molding) technológiával készítik, vagyis fémpor és műanyag keverékét préselik egy adott formába. Ez az ideális eljárás, amikor nagy mennyiségben kell előállítani összetett formatervek alapján olyan eszközöket, amik esetében fontos a szilárdság, ellenállóság - állítja a lap. Ezzel a vázzal akadtak gondok.

Pont elég Apple-termék gyártásáról olvastunk már történeteket ahhoz, hogy tudjuk, minden bizonnyal igaz a hír. Jony Ive dizájnja arra van kárhoztatva, hogy gyártási nehézségeket okozzon, az Apple pedig arról híres, hogy ez nem érdekli. Akkor is keresztülviszi az eredeti tervet, még ha új gyártósort is kell tervezni az eszköznek.

Legalábbis Steve Jobs Apple-je erről volt híres. Az iWatch lesz Tim Cook első nagy bemutatkozása, most kerül először szembe azzal a kérdéssel, hogy bármi áron nekimenjen a falnak, bízva abban, hogy az az utolsó pillanatban ledől, vagy megfontolt lesz, és a lehetőségekhez igazítja a döntéseit. Ez fogja eldönteni, hogy különleges lesz-e a termék, vagy csak beállnak a sorba a többiek mellé, ahol a Samsung mellett most már a Qualcomm is megjelent nemrég a Toq-kal:

qualcomm-toq-3.jpg

Tényleg kíváncsi leszek az iWatch sztorira, 5-10 év múlva talán lesz ebből is egy könyvfejezet. Arról fog szólni, hogy Cook, aki biztosra szeret menni, hogyan nézte végig, amint a befektetése megtérülése egyre csak olvad kompromisszumért kiáltva, és hogyan jutott eszébe mégis, fogadalma ellenére, hogy mit csinálna Jobs a helyében.

tim-cook-glare.jpg

Még egy érdekes körülmény: Tim Cook korábban úgy döntött, hogy módosítja a részvényopciójának beváltási szabályait. Ez alapján, ha a cég jól teljesít, és a részvényárak felkúsznak az égbe, ő nem kap ennek megfelelően több pénzt. Azonban, ha a cég rosszul teljesít, és az árfolyam zuhan, az az ő pénztárcáján is érezhető lesz. Ez egyébként egy szimpatikus húzás, mégis azt gondolom, a túlzott óvatosságot erősíti. Bármi jöhet, csak a részvény ára ne zuhanjon. Csak semmi vagánykodás.