almalé és kungfu Rólunk

Trösztgyanús a trösztgyanú-per megállapodási javaslata

Az igazságügy-minisztérium ugye megnyerte a pert az Apple-lel szemben, a cupertinói céget a trösztellenes törvények értelmében bűnösnek találták az árak mesterséges megemelésében. Most a felperes kitalálta, mit kér az Apple-től, hogy helyreálljon a rend szerinte:

- az Apple-nek meg kell semmisítenie a jelenlegi szerződését az öt nagy kiadóval

- az Apple öt évig nem köthet olyan új e-book szerződést, amivel kivonná magát az árverseny alól

- nem köthet áremelkedést előidéző szerződést a zene, film, TV-show vagy játékpiacon sem

- két évig meg kell engednie, hogy a többi kereskedő - úgy mint az Amazon és a Barnes & Noble - direkt linkeket helyezzenek el az App Store-os appjaikban a saját üzletére mutatva

- külső ellenőrző céget kell megbíznia, akik felülvizsgálják a szerződést

Az egyik része érthető, de kissé különös, hogy megpróbálnak belekotorni, hozzáférést kapni az iTunes Store valamennyi tartalmával kapcsolatos szerződésekre, illetve az is, hogy nemcsak a többi kereskedő árképzését betonozták be, de egy direkt App Store-os hozzáféréssel gyakorlatilag őket tették nyeregbe.

A fenti összeállítás egyelőre csak egy javaslat, amit az Apple természetesen nem fogadott el, mert túl szigorúnak tartja. Folytatása következik.

105037-ibooks_winnie_the_pooh.jpg



Ashton Kutcher a JOBS-ról

Tegnap élő videochatben válaszoltak a rajongók által feltett kérdésekre. A felvétel itt megtekinthető:



Az órájához vásárol fel céget az Apple

Továbbra is rendszeresen kebelez be kisebb cégeket az Apple, az utóbbi hetekben mindjárt háromról szereztünk tudomást. A Locationary és a HopStop cégek térképekkel foglalkoznak, ezekkel kapcsolatban tudható, miért a felvásárlás: az Apple Mapset szeretnék az új emberekkel, technológiákkal felfrissíteni.

iWatch_2-640x480.jpg

Volt azonban még egy fontos akvizíció: a Passif megszerzése. A cég alacsony energiafogyasztású chipekkel, low-energy Bluetooth technológiával foglalkozik. Mivel tudható, hogy egy okosóra létjogosultsága pont az extrém alacsony fogyasztásban, és az iPhone-nal való folyamatos, mégis kevés energiát igénylő kommunikációban van, a lépés oka egyértelmű. A pletykák szerint egyébként Cupertinóba már eddig is számos szakértőt vettek fel, hogy dolgozzanak az iWatch-on. Közeledünk, közeledünk.



Az Apple megvéd minket a rosszindulatú Linux-töltőktől

A Reuters adta hírül, hogy az iOS 7 negyedi bétájában az Apple befoltozta azt a biztonsági rést, ami lehetőséget adott a telefon meghekkelésére egy Apple-töltő segítségével.

charge.png

A hibára múlt hónapban mutatott rá Billy Lau, a Georgia Institute of Technology kutatója, aki demonstrálta is a feltörést. Kiderült, hogy egy mezei töltőnek látszó tárgyba is beépíthető egy apró számítógép, ami képes az akkumulátor töltése mellett malware-t juttatni az eszközre úgy, hogy a felhasználó az egészből semmit nem vesz észre. A töltőben egy apró, iOS-ellenes Linux rendszer működött, gonoszan röhögve a plasztik borítás alatt.

A veszély egyelőre elméleti, egyedül a fali töltőkkel ellátott vendéglátóipari egységekben lehet veszélyes a dolog, vagy ha Tom Cruise belóg felülről, és kicseréli a töltőnket az íróasztalon. Ennek ellenére az Apple lépett: megköszönte a tájékoztatást, és betömte a biztonsági rést.



Jön az új Jobs-film, új előzetes

Augusztus 16-án mutatják be a JOBS című filmet, amiben Ashton Kutcher játssza az Apple egykori vezérét. A Youtube-ra felkerült egy rövid videó a filmről, amit érdemes megnézni:

Többször megnéztem a videó elején Kutcher mozgását, ahogy felfut a színpadra. Látom rajta, hogy sokat tanulmányozta Jobs mozdulatait, és nagyon odafigyelt, hogy ebben is hasonlítson. Ugyanakkor egy kicsit túljátszott, és nem kellően csiszolt a játék. A kameramozgásoknál ugyanezt látom. Szóval valami ilyesmit várok a filmtől is, biztosan odatették magukat a készítők, de nem fókuszáltak a tökéletesre úgy, mint a címadó Jobs.

Egyébként ma este nyolckor (11am PST) a Youtube-on élő közvetítésben Kutcher és Josh Gad válaszol a kérdésekre. Itt tehettek fel kérdéseket az #‎AskJobsMovie hashtaggel.

A film hivatalos oldala.




süti beállítások módosítása