almalé és kungfu Rólunk

Switcher kézikönyv: mire elég a 128 gigabájt?

Két éve használom a 128 gigás MacBook Air-emet. Úgy érzem, tökéletes választás volt, illetve majdnem.

Ha vizes szivaccsal letörlöm, ma is olyan, mint új korában.

Itt nincs hiba. Azonban egy dolgot látok máshogy két év használat után: a rendelkezésre álló tárhelyet. Pedig az ugyanúgy 128 giga.

macbook_air.jpg

Akik nem használtak még OS X-et, nem is tudják, mire elég ez az Apple operációs rendszerében. Hát ezzel a poszttal szeretném betölteni ezt az információs űrt.

Ma is két opció van a 13-as MacBook Air-nél, a 128 és a 256 gigabájtos SSD, és mivel az egyik több mint 60 ezer forinttal drágább a másiknál, hajlamosak vagyunk a kisebb tárhely mellett dönteni. Anélkül hogy tudnánk valójában, mit veszünk ezzel a nyakunkba. Én is így tettem.

A szokásaim: Ritkán vágok videókat, nem használok hatalmas programokat, nem játszom a laptopon. Egy 16 gigás iPhone-t szinkronizálok az Air-rel, a gépre backupolok. Filmeket szeretek nézni, rácuppantom a nagy kijelzőt a vasra, és befekszem az ágyba. Rengeteg képet töltök a gépre, amikkel dolgozom, aztán ha végeztem velük, lementem őket külső merevlemezre.

Ha te is ugyanezeket csinálod, fontos hogy tudd: trükkökre lesz szükséged, hogy ne lásd minden áldott nap ezt:

Screen Shot 2013-05-22 at 5.32.08 PM.png

És ez nyomorult dolog. Most elmesélem, mennyire.

Tovább olvasom


Átestünk a lovon - LTE vs. wifi

Amikor ezt látom:

IMG_0410.PNG

Aztán megmérem a wifi hálózat sebességét:

n_wifi.png

Majd megmérem a mobil adathálózat sebességét (T-Mobile, LTE):

n_lte.png

Közelebbről:

IMG_0397.PNG

Akkor ezt érzem:

Screen Shot 2013-05-07 at 4.34.55 PM.png

És várom, mikor lesz vesszük észre, hogy a ló már mögöttünk van.



Mi lesz az eredménye az Apple szívatásának?

Tegnap írtam, hogyan és miért szálltak rá az Apple-re az adózás miatt. Most csak néhány dolgot emelnék ki, illetve válaszolnék a fenti kérdésre: mi lesz ennek az egésznek a tanulsága?

Tim-Cook.jpg

Tim Cook és csapata jelenleg is éppen azt magyarázza az albizottságnak, megmutatva a részletes adózási iratokat, hogy gyakorlatilag az Apple sokkal több adót fizetett be az állami kasszába, mint azt a törvény szerint kötelező lett volna. Elkerülhették volna a 35 százalékos társasági adót sokkal ügyesebben is, de nem tették. A New York Times szégyenletesnek nevezte az ügyet, de pont nem az Apple hozzáállása miatt, hanem hogy az Egyesült Államokban a cégek kiválaszthatják, mennyit akarnak belföldön adózni.

Amikor megkérdezték Tim Cookot, szerinte milyen társasági adót kellene kiszabni, hogy a multik behozzák a teljes nyereségüket az országba, és leadózzák itt is, azt válaszolta: egy számjegyű adó kell ahhoz, hogy ez megtörténjen. Minimum 26 százalékos vágás.

Adott tehát a megoldás: mivel az Apple szívatására nincs jogi alap, vagy szigorítani kell a törvényeken, és kiszúrni sok ezer amerikai céggel, vagy csökkenteni az adót, és elérni, hogy a végén a beszedett pénz mennyisége nőjön.

Ehelyett mi lesz a végkimenetel? Elmondom, mert a válasz már most látszik. Az Apple eldöntötte, hogy idén 4 millió dollárt költ a politikai lobbira. Tavaly csak 2 milliót költöttek, 1999-ben mindössze 180 ezer dollárt, de úgy látják (és a mellékelt példa is ezt mutatja), ez kevés. Nem lesz itt adócsökkentés, meg törvényjavaslat, lesz durva lobbi, aztán mindenki örül. Éljen.



WWDC 2013 keynote: június 10.

Nagy meglepetés nem ért minket, mivel mindig a keynote indítja a WWDC konferenciát, így adta magát a június 10-i dátum. Mégis, ha az Apple valamit megerősít, akkor azt mi megírjuk, ha addig élünk is. Szóval az időpont: június 10, hétfő, és természetesen szokás szerint itteni idő szerint este hétkor kezdenek. Ja, és a helyszín ismét a Moscone Center San Franciscóban.

ww.png

A hírrel együtt jött néhány pletyka is az eseményre vonatkozóan, ezek dióhéjban:

- az Amazonnál kifogyott néhány MacBook Air, úgy tűnik tartósan, valószínűleg bemutatnak az eseményen egy új modellt, várhatóan az Intel Haswell procijaival

- a Macotakara japán blog szerint jönnek a színes iPhone-ok, az olcsóbb modellek a szivárvány színeiben tündökölnek majd. A fekete szín viszont csak a drágább modellnél lesz elérhető.

- az iPhone 5S után kerül csak piacra az új iPad az év második felében, amiről egyelőre annyit pletykálnak, hogy lesz hátsó mikrofonja. Ha csak ennyi az újítás, akkor a játékhiányos Xbox One premierre gyártott mémeket lehet majd leporolni.



Tim Cook egy pénzeszsák felett őrködik

Egyre inkább az az érzésem, hogy Cook elsődleges feladata lett megvédeni az Apple pénzét. Ami nagy kár, mert az Apple nem egy őrző-védő cég, meg nem is bank.

A probléma: 137 milliárd dollár, ami az Apple bankszámláján várakozik. Hülyeség, azt gondolnánk, ez nem probléma, pedig az. Az Apple vezetése azt állítja, nagyon gondolkozik, mire is fordíthatná az irdatlan mennyiségű pénzt, amit összegyűjtött. De nem tudják kitalálni.

Addig gyűlt a matrac alatt, amíg a részvényesek, egyébként teljesen jogosan, kérték a részüket a pénzhalomból. Cook is látta ezt, megelőzte az elégedetlen hangokat, és megígérte: 45 milliárdot oszt ki három év alatt. Tizenhét év után ez volt az első osztalékfizetési lépés. Ennek ellenére még perelt is egy hedge fund menedzser, aki úgy gondolta, jobban tudja mit kell csinálni ennyi pénzzel.

Most pedig másik front nyílt: egy szenátusi albizottság előtt kellett felelnie nemrég Tim Cooknak az Apple adókezelési szokásairól. Az Egyesült Államok ugyanis nehezményezte, hogy az Apple pénzének egy jelentős része külföldön csücsül, így nem vethető ki rá a 35 százalékos társasági adó.

Eszembe jut Steve Jobs talán utolsó nyilvános szereplése 2011 nyarán. Cupertino városvezetésének mutatta be az új központ terveit, mire az egyik tanácstag megkérdezte, hogyan profitálnak a városlakók az új központból. Jobs nagyon rosszul nézett ki, alig volt benne élet, de még így is elegánsan osztotta ki a kérdezőt: ők a legnagyobb adófizetők, rengeteg állást hoztak itt létre, és ha valakinek nem tetszik ez, ők tovább is állhatnak. Azt profitálják, amit eleve kapnak.

Cook hasonló módon reagált az albizottság feltevésére, egyébként ugyanilyen ügyesen. Demonstrálta, hogy az Apple fizeti a legtöbb társasági adót az Egyesült Államokban. Hogy a 35 százalék sok vagy kevés, ne menjünk bele (sok), az Apple mégis irgalmatlan mennyiségben önti be ezen a kapun a dollármilliárdokat. Kiemelte, hogy minden cent adót megfizetnek, amivel tartoznak az Egyesült Államoknak, semmi takargatnivalójuk nincs.

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása