Az Apple leszedett minden termékpromót az apple.com oldalról, hogy a teljes felületén állíthasson emléket Nelson Mandelának:

Screen Shot 2013-12-07 at 10.02.04.png

Ezenkívül Tim Cook és Phil Schiller a Twitteren idéztek a Dél-afrikai Köztársaság Nobel-békedíjas volt elnökétől, az Apple vezére pedig hozzátette: már most hiányzik neki Mandela.

Screen Shot 2013-12-07 at 10.06.28.png

Aki egyébként korábban az Apple Think Different kampányának egyik arca is volt:

apple-think-different-ad-26.jpg

Ebben a kampányban más szellemi vezetők is helyet kaptak, így például a 14. dalai láma vagy Mahatma Gandhi. Ennek ellenére Mandelát volt a legnehezebb rávenni erre.

Ken Segall Insanely Simple című könyvében kitér erre a fejezetre is az Apple történetéből. A Think Different kampány ideje alatt Steve Jobs folyton azon agyalt, kiket lehetne felkérni, hogy szerepeljenek az Apple egyszerű, egyetlen fotóból és a "Think Different" szlogenből álló hirdetésein. Egy nap előjött az ötlettel: Mandela arca is szerepeljen.

Sokat beszélt arról, milyen nagy ember ő, és milyen megtiszteltetés lenne az Apple-nek, ha elfogadná a felkérést. Ahogy szokott, Jobs teljesen belelkesült a saját ötletétől, kicsit úgy is érezte, a hirdetéssel, Mandela arcának sokszorosításával ő is tiszteleg a békeharcos előtt. A probléma csak az volt, hogy akkoriban Mandela a Dél-afrikai Köztársaság elnöke volt.

Jobs megkérte az ügynökségét, keressék meg Mandela embereit. El is érték a titkárságát, ahol megkérdezték az elnököt a dologról, aki udvariasan visszautasította az ajánlatot. Jobs persze nem fogadta el ezt a választ, és felkereste Bill Clintont, aki akkoriban az Egyesült Államok elnöke volt. Rávette, keresse meg ő Mandelát, és vegye rá, hogy beleegyezzen a dologba.

Ekkor az USA elnöke felhívta a Dél-afrikai Köztársaság elnökét, hogy szerepeljen egy kaliforniai cég hirdetésében. Ilyen is volt a világtörténelemben.

Mandela megint visszautasította, de azt ígérte, miután visszavonul az elnöki székből, hat hónap múlva térjenek vissza a dologra. Talán beleegyezik. Amit a jelek szerint meg is tett.