Volt itt minden, az elmúlt 12 hónapban megjárta a 385 dolláros poklot is az Apple árfolyama, április és június végén is elég szkeptikus volt a piac. Részben persze okkal: a dinamikus növekedés előbb megállt, aztán olyan negyedévek következtek, amik stagnálást mutattak, a részvénypiacot meg nem az érdekli, hogy az Apple még mindig a világ egyik legnyereségesebb vállalata-e, hanem az, hogy képes-e tovább növelni a profitját. A növekedés a kapitalizmus alapja, a legjobb nem elég, és bizonyos értelemben nem is szempont, ezért fog elpusztulni az egész bolygó, bár ez eléggé offtopic.

Az viszont nem, hogy az Apple piacra dobott néhány ígéretes terméket, kiderült, hogy az iPhones 5s-sorozat úgy rajtolt, mint még semmi, és a részvényesek újra elkezdtek bízni a vállalat növekedési potenciáljában, így az árfolyam éves csúcsán, 546 ponton zárt tegnap. Ez negyven százalékos növekedés a mélyponthoz képest, de azért még mindig erősen elmarad a tavaly szeptemberi 700 dollártól: ezzel együtt, aki idén nyáron Apple-részvényeket vett, most nagyon boldog lehet. Tim Cook mindenesetre boldog:

apple_tim_cook_money-580x418_1.jpg

A mostani eredménnyel egyébként továbbra is az Apple a világ legértékesebb vállalata, 491 milliárd dollárt ér, míg a második helyezett Exxon Mobil 409 milliárddal szomorkodik az olajoshordók mellett. A Google 355 milliárd dolláron áll, a Microsoft 313-on, az Intel 118-on, a Facebook 114-en.

De vannak olyan állami, a fenti listába nem sorolt cégek, amik sokkal-sokkal értékesebbek, mint a toplistások. A szaúdi állami Saudi Aramco például kábé 10 ezer milliárd dollárt ér, szóval hússzor értékesebb, mint az Apple.

Csak mondom.