Mármint az, amelyikben kijelző is lesz. Mert ez a kis doboz itt a tévém mellett nemsokára megfrissülhet (haha, nem húzta alá a helyesírás-ellenőrző). A KGI Securities szerint ugyanis már jövőre belerakhatják a set top-boxba az iPhone 5s, az iPad Air és az iPad mini Retina A7-es processzorát, amivel a 2014-es forgalmat 8,4 milliósra tudnák növelni. A további növekedés gátja az elemzőcég szerint maga az Apple: akkor lehetne a fenti darabszámot jelentősen meghaladni, ha ügyesebben tudnák integrálni a tv-s tartalmakat, valamint ha megjelenne az App Store az átjátszón.

appletv.png

Mondjuk én továbbra sem zárnám ki ennek a megjelenését, főleg, hogy az A7-essel az Apple TV már nem is olyan távolról nyalogatná az épp kifutó konzolgenerációt. Ha csak a Geekbenchre koncentrálunk, még le is nyomja őket, ha a gigaflopsra, az iPhone 5S simán hozza az Xbox 360 teljesítményét, és a PS3 harmadát. De pont a két konzol közti különbség mutatja, hogy a nyers erő önmagában semmit se jelent, hiába tud a Sony Cell 230 GFlopsot az Xbox 360 77-ével szemben, a játékok végül ugyanúgy néznek ki, mert számít az is, hogy mennyire könnyű optimalizálni a platformra a kódot.

Lényeg, hogy ha az A7-es elég szépen képes megjeleníteni a játékokat 2048x1536 pixelen, pedig messze nincs még kimaxolva, képzeljétek el, mire lenne képes a konzolok körében elterjedtebb 1280x720-on: harmadannyi képkocka, bőven maradna erőforrás javítani az effektek minőségén. Arról nem is beszélve, hogy ha az Xbox 360 vagy a PS3 nem is lenne elérhető, a Sony pont holnap dobja piacra a PlayStation Vita TV-t, ami lényegében egy A7-es erősségű hardverrel szerelt Apple TV, hasonló funkciókkal, játékra kihegyezve. Szóval ha a Sony bele mert vágni, nincs egyetlen érv se, hogy az Apple miért ne próbálhatná meg.

playstation-vita-tv-xl.jpg

Már csak azokat a kiegészítőket várjuk, amikbe belepattinthatod az iPhone-od, hogy végre fizikai gombjaid is legyenek, és mehet az őrült játék!

A kijelzős Apple TV viszont a jelek szerint sehol sincs. A KGI úgy tudja, hogy a késlekedés oka a szerződések körül keresendő: az Apple a jelek szerint mindenféle exkluzív tévéközvetítési jogokat, spéci csatornákat akar összeállítani a készülékhez, hogy a tartalomfogyasztás módja tökéletesen megváltozzon, a partnercégek merevsége miatt viszont csak lassan haladnak. Emlékezzünk, hogy az iTunes Music Store beindítása is milyen nehézkes volt, sok kiadót csak az online zenebolt óriási sikere és a hagyományos értékesítési csatornák teljes elsorvadása győzött meg a váltásról, képzelhetitek, mennyire vannak benne az átalakulásban az egyelőre még sokkal kisebb bajban lévő tévécsatornák. Mindenesetre a KGI szerint a munka halad, csak lassan, így 2015. vége, 2016. eleje előtt biztosan nem kerül piacra a termék: 2-2,5 év viszont egy örökkévalóság ebben az iparágban, úgyhogy egyelőre el is felejthetjük ezt a kijelzős Apple TV-t.