Tegnap jól megtudtuk az Apple legutóbbi negyedéves eredményét: kiderült, hogy a bevétel nagyobb lett a vártnál, és a profit ugyan csökkent, de nem drámai mértékben, vagy az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben.

Szóval helyre kis negyedév lett, a papírok közel egyszázalékos pluszban vannak, ami ilyen méretekben kábé 3,7 milliárd dollárt, 7,9 ezer milliárd forintot jelent: ez kevéssel több, mint amennyit a magyar költségvetés szociális juttatásokra, oktatásra és egészségügyre összesen költ egy év alatt (7,8 ezer milliárd).

Tim Cook az eredmények ismertetése mellett beszélt kicsit az ingyenes szoftverekről is: arról, hogy mostantól nem kell fizetned az iWork-programcsomagért, sem az OS X-ért. Egyrészt leszögezte, hogy ezek a belátható jövőben továbbra is ingyenesek maradnak: aki egyszer belép a vidámparkba, szabadon játszhat, megkötések nélkül.

Másrészt beszélt a döntés hátteréről is: elmondta, hogy az ingyenes szoftverekkel növelni akarják a Mac értékét. Pontosabban azt akarják, hogy boldogabbnak érezd magad egy Mac birtoklásától. Hozzáadott érték, amit ha megfejeltek azzal, hogy a retinás gépek ára év eleje óta HARMINC százalékkal csökkent, már kezd összeállni a kép: hiába van ott az i-eszközök sikere, a Mac forgalma csökken, vagy legalábbis stagnál, és az Apple szeretné megállítani ezt a folyamatot. Egyik oldalon árat csökkent, másik oldalon értéket növel, és ennek a kettőnek az eredője várhatóan a megnövekedett forgalom lesz.

Reményeik szerint.

Mondjuk ha épp most akarnék gépet venni, minden erőfeszítés ellenére is elég nagy bajban lennék. Továbbra is a 13 colos méretnél maradnék, abból viszont nincs négymagos modell, a legerősebb processzor ebben a kategóriában a 2,6 gigahertzes, irreális, 60 ezres felárért opcionálisan a 2,8-as, ami kábé olyan gyors, mint a tavaly vásárolt, sima 13-asom 2,9-ese. A grafikus gyorsító meg talán ha 15 százalékkal erősebb: ez nem ok a váltásra.

new-macbook-pro-retina-display.jpg

Az 570 ezres modell 8 gigabájt memóriája elégnek tűnik, de a gép nem bővíthető, szóval ha ezt is három évre venném, mint az összes korábbit, vehetnék bele további 60 ezerért még nyolcat. És a csúcsmodell 512-es ssd-je is csupa kérdőjel: három évre előre tekintve inkább a terabájtosat kéne választanom, annak viszont 150 ezer forint a felára, így lemondanék róla, és megpróbálnék elférni 512-ön, pedig ez már ma is nagyon szűkös lenne. Szóval kompromisszumra kényszerülnék egy 690 ezer forintos géppel, ami elég rosszul hangzik.

Szerencsére még vagy két évig nem kell cserélnem, és bízom benne, hogy addigra négy mag (az Intel két generációt ugrik addig), 16 gigabájt memória és az egy terabájtos ssd lesz az általános a 13-as középkategóriában, az 1500 dolláros mezőnyben, ahonnan eddig is válogattam magamnak a gépeket.