Elkezdtük az Appleblog fogalmam sincs hányadik élő közvetítését. Jöjjenek az új iPadek, minik, Apple TV-k MacBook Prók, meg annyi minden más.

Apple TV-n megy a Live Stream, ha valaki azt is nézné:

IMG_9414.JPG

Pontban hétkor nem, de hét óra egy perckor elindult a show. Menő kis animációval. Ilyesmire a korábbiakból nem emlékszem.

apple-live-0201.jpg

Ez nem is menő: ez szép. Az egyszerűségről, az élet megkönnyítéséről szól. Technológia, Apple, könnyebb élet. Tim Cook a színpadon.

Először az iPhone-okról lesz szó. Az új mobilok nagyon sok dicséretet kaptak az újságíróktól és az első hétvégén 9 milliót adtak el belőlük, szögezte le Tim Cook. 

Újabb videó, amin a mobil startját láthatjuk Londonból, New Yorkból, Kínából. Jó kis imidzsfilm, de új infó egyelőre nem hangzott el.

IMG_9416.JPG

Még mindig fura, hogy Cook vezeti ezt a céget, nem? Vagyis hogy nem Jobs. 

A kis videó után az iOS 7-ről beszélünk, aminek már 64 százalékos a piaci részesedése világszerte. Nálunk 78, csak úgy mondom. De pörög az App Store is, eddig 13 milliárd dollárt fizettek ki a fejlesztőknek, ami majdnem 3 ezer milliárd forint. Az elég sok, ezt is csak úgy mondom. 

De Cook már rohan tovább, és a MacBookokról beszél, amikor KIFAGY egy pillanatra az élő közvetítés, ŐRÜLET! De visszatér rögtön. Cook elmondja, hogy a versenytársak folyton kísérleteznek, keverik a kategóriákat, és maguk sem tudják, merre haladjanak, de az Apple más: biztosak az irányban, és nem változtatnak, csak tökéletesítenek. A jelek szerint erről szól majd a mai show. Kezdjük az OS X-szel.

Maverics: okosabb energiafelhasználás, nagyobb teljesítmény. Sokkal hosszabb ideig tudod használni a laptopodat úgy, hogy közben érezhetően gyorsabb lesz.

apple-live-0283.jpg

apple-live-0280.jpg

apple-live-0292.jpg

Persze jönnek az új alkalmazások is, Macen is lesz térkép és iBooks. Azért egyik sem volt nélkülözhetetlen, mobileszközökön nagyobb szükség van az ilyesmire. De ők ismerik az irányt, tudják, hova tartanak, fogunk mi még nagyot nézni néhány év múlva, amikor a vektorok találkoznak! Meg azért ez a térkép állat lehet 13 vagy 27 colon, erős hardverrel pörgetve.

Közben a stream folyton megszakad az Apple TV-n, ha Cookba szorult egy kis Jobs, már halomban állnak a színpad mögött a levágott fejek.

Az mindenképp remek hír, hogy az OS X appjai is ugyanúgy felismerik majd az eseményekre vonatkozó megjegyzéseket, ahogy az iOS a hetes óta. Akárhol felbukkan, hogy "találkozzunk holnap ötkor", a rendszer egy kattintással eseményt csinál a dátumokból. És remélhetőleg ugyanúgy megérti az OS X is a magyart, mint az iOS.

És ami a legdurvább: a Mavericks INGYENES!

Mondjuk az egyre olcsóbb OS-ekkel és az iOS által kitaposott úton haladva tök logikus, de mégis örömteli döntés. Tapsolnak is a teremben. És tök mindegy, hogy melyik korábbi verzióról update-elsz. És még a régi gépeket is szeretni fogja. És már tölthető is mostantól! 

apple-live-0344.jpg

apple-live-0347.jpg

Na beszéljünk a MacBookokról.

Frissül mindkét retina modell. A 13 colos vékonyabb és könnyebb lett. Nem sokkal, de sikerült reszelni az eredeti méretekből egy kicsit. Új processzor is került bele, megkapta ez a gép is a Haswell csipeket és az Intel Iris grafikus gyorsítót, ahogy azt korábban megjósoltuk. A teljesítmény nem nőtt sokat, de kilenc órásra nőtt az üzemidő. Ezt is megjósoltuk jól. A hatvan százalékkal gyorsabb ssd és a fejlettebb wifi mindenképp javít majd a sebességérzeten, de a legfontosabb változás, hogy 1499 dollár helyett már 1299 dollártól megkapod. Ez a második izmos árcsökkentés a retina modelleknél egy éven belül, és szerintem ezzel a mostanival el is tűnik a hagyományos Pro a kínálatból. Nincs többé neki hely.

A 15 colos modell is frissül. Geforce GT, Haswell, minden jóság, ami a 13-asban benne van, és mostantól 2199 helyett 1999 dollártól indul az ár. Úgy mostantól, hogy mától. De az olcsóbbik modellben csak processzorba integrált grafikus gyorsító van, úgy nézem, ami azért elég vicces egy 15-ös Pro géptől.

És ebből a képből kiderül, hogy igen, kinyírták a nem retinás modelleket:

apple-live-0392.jpg

Mac Pro: elmondják, hogy milyen zseniális gép. Kétségkívül az. Az egyetlen kérdés, hogy mennyibe kerül ez a csodálatos szörny:

apple-live-0400.jpg

apple-live-0398.jpg

apple-live-0403.jpg

apple-live-0399.jpg

Dean Devlin mindenesetre el van ájulva, pedig csinált ő már Függetlenség napját, meg Godzillát, meg egyéb rémségeket is Emmerich mesterrel:

apple-live-0413.jpg

És akkor az alapár:

apple-live-0420.jpg

Erre azért nem jött a taps. Ha meggondoljátok, a processzor puszta számítási teljesítménye nem nagyságrendekkel nagyobb, mint a 27-es iMacé, ha nincs a gépre kihegyezve a program, majdnem ugyanazt a sebességet kapod, csak közben többet fizetsz, de még kijelződ sincs. És Phil sem a teljesítményadatokat mutatja, hanem azt, hogy az új Pro mennyivel kevesebbet fogyaszt, és mennyivel halkabb, mint az elődje. Csak épp amikor hamarabb akarsz végezni a munkával, nem ez számít. Az új Pro csúcskiépítésben, optimalizált programokkal szanaszét hasogathatja a mezőnyt, viszont akkor egészen biztosan jóval többe kerül majd 3 ezer dollárnál: minimum a duplájába. De hát megvan annak az ára, ha egy Macet újra az Egyesült Államokban szerelnek össze. Decembertől tudjátok megvenni. 

Most a programokról beszélnek: iLife és barátai. Eddy Cue az iMovie, iPhoto és Garage Band új verzióit mutogatja: Mavericksre és iOS 7-re optimalizálva, 64 bitben, iClouddal a középpontban. Most egyébként erről van szó, hosszasan, vég nélkül, a prezi soha nem múló, életfogytig tartó:

Screen Shot 2013-10-22 at 7.45.50 PM.png

A programok dizájnja is változik Macen, szebbek, egyszerűbbek lettek, hogy a kontentre koncentrálhassunk. Eddy mondta így. Meg az is kiderült, hogy tök új animációk kerültek a Keynote-ba:

Screen Shot 2013-10-22 at 7.50.51 PM_1.png

Screen Shot 2013-10-22 at 7.51.51 PM.png

Nem szeretnék erről beszélni, de most egy kényelmetlenül vicceskedő demója fut a fenti képességeknek. Az viszont jó, hogy az iWorkkel mostantól az iCloudon keresztül egyszerre többen is dolgozhatunk ugyanazon a dokumentumon. Egyszerre. A demó elég meggyőző, amint valaki módosít valamit, a másik gépen is megjelenik a művelet, egy másodpercnyi várakozás sincs. Gondolom ez azért erősen függ a leterheltségtől és a sávszélességtől, érdekes lesz kideríteni, hogy mi történik, ha mindketten egyszerre kezdik el abuzálni ugyanazt az elemet, és ellentétes átalakítást hajtanak rajta végre.

Screen Shot 2013-10-22 at 7.55.29 PM.png

Az összes új app ingyenes lesz az új Macekkel és iOS-eszközökkel.

Újra Tim Cook a színpadon! Na vajon miről lesz szó? MIRŐL?

Screen Shot 2013-10-22 at 7.59.04 PM.png

Kicsit röhögnek azokon, akik az eredeti premier után azt írták, hogy az iPad komolytalan cucc, és sosem nyomhatja le a netbookokat (ezeket a vitákat én is megvívtam az Indexen belül, ahol elég sokan állították ugyanezt), aztán most már nem is létezik a netbook kategóriája. Azóta túl vannak a 170 milliomodik eladott gépen, és az iPad nemcsak új platformot teremtett, hanem a tabletpiac bajnoka is maradt: négyszer annyit használják, mint az összes többi konkurenst együtt. Vigyázat, ez nem darabszám, ez használat.

Mielőtt megtudjuk, merre tovább, meg kell néznünk, hogyan használjuk a tabletet, mert Cook szerint ez a legizgalmasabb az egész sztoriban. Nem, nem ez!

Screen Shot 2013-10-22 at 8.03.52 PM.png

Screen Shot 2013-10-22 at 8.04.29 PM.png

Na de most Phil bemutatja nekünk a szuperúj iPadet:

Vékonyabb! Könnyebb! Gyorsabb! És úgy hívják: iPad Air!

43 százalékkal vékonyabb a kávája, mint a korábbi modellé. Húsz százalékkal vékonyabb a teste! A régi 63 deka volt, ez csak 45, ami óriási különbség! És benne az A7-es processzor! Nem A7X, vagy valami, hanem az iPhone 5S A7-ese, talán nagyobb órajelen. De amúgy semmi cicoma.

apple-live-0578.jpg

apple-live-0588.jpg

Screen Shot 2013-10-22 at 8.09.50 PM.png

Screen Shot 2013-10-22 at 8.16.42 PM.png

Két nagyméretű iPad marad a kínálatban, nem tudnék egyetlen olyan okot sem, ami indokolná a 399 dolláros iPad 2 vásárlását a 499 dolláros iPad Airrel szemben:

Screen Shot 2013-10-22 at 8.13.03 PM.png

Screen Shot 2013-10-22 at 8.17.08 PM.png

November egytől világpremier, jön hozzánk is, Magyarországon is lesz hivatalos start.

És akkor iPad mini retinával! Brutális update, megkapja a nagy iPad pixelszámát, A7-es processzor kerül ebbe is, de megmarad a 10 órás üzemidő, fingom sincs, hogy hozták ezt össze!

Screen Shot 2013-10-22 at 8.18.07 PM.png

Ebből is teljesen felesleges megvenni a régit:

Screen Shot 2013-10-22 at 8.19.40 PM.png

Start novemberben.

Most Tim Cook foglalja össze, mit láttunk ma este. Kösz mindenkinek, hogy itt voltatok, ezt üzeni Tim usánkából, meg én is, Budapestről, mondjátok el kommentben jól, hogy mit gondoltok, szevasztok!