Nagyon szórakoztató kérdés. Az egyetlen, gyermekien naiv megközelítése a válaszadásnak: a MATEMATIKA.

Horace Dediu, az Asymco általában meglepően pontos becsléseket adó elemzője készítette ezt a két grafikont, ami nagy távlatban veszik észre a trendeket, és húzzák rá a valóságra a hibátlan matematikai modelleket.

Screen-Shot-2013-10-17-at-10-17-4.01.35-PM.png

Az elsőn azt láthatjuk, hogy az okostelefon penetráció exponenciális növekedése gyakorlatilag az iPhone 5c megjelenéséig tartott, itt van az inflexiós pont, aminek a végén azért csak ott van az a lehetetlen 100 százalék.

A másik az Apple tőzsdei értékeire rajzol rá egy Gauss görbét. Ebből az látszik, hogy az Apple részvényének értéke 2020-ban kábé annyi lesz majd, mint 2005-ben. Igaz, hogy a napokban pont megint 500 dollár fölé kúszott az AAPL papír ára, de ez sem mászik ki a túlméretezett matematikai kalap alól.

Természetesen az elemző sem veszi túl komolyan ezeket a vonalakat, de a mostani tudásunk szerint ez a legtöbb, amit el tudunk mondani a jövőről. Máshogy fogalmazva: ilyen keveset tudunk a jövőről.

Annyit még hozzátennék, hogy a legtöbb esetben a valóság tényleg ilyen szép matematikai görbéket rajzol ki. Akármennyire is szeretjük magunkat individuumok összességének tekinteni, ahol mindenki azt teszi, amit akar. A valóság az, hogy sokszor kiszámíthatóak vagyunk.

Főleg utólag.