update (2013.10.22): a hibát az iOS 7.0.3 javította

Na, megvan az első, mémgyártásra igazán alkalmas iPhone 5s probléma. Mutatom:

iphone5s-sensors-screwed.jpg

Balra egy iPhone 5s, jobbra egy iPhone 5. Mindkettő ugyanazon a sík felületen áll. 2,1 fok az meg még úgy is durva, ha az asztal nem pont vízszintes.

Egy rakás panasz érkezett az Apple fórumaira azzal kapcsolatban, hogy az iPhone nem vízszintesnek érzékeli a vízszintest, ezáltal rossz adatokat szolgáltat az operációs rendszernek. Mutatom, miért gond ez a gyakorlatban:

Magyarországhoz szokott énem máris propagandáért kiált, és elképzeli, ahogy Lee Kun-hee-, a Samsung vezére emeli meg az asztal jobb oldalát. De ez valószínűleg nem igaz.

Pedig pont ez a készülék az, aminek külön segédprocesszora foglalkozik a giroszkópból, gyorsulásmérőből és iránytűből érkező jelekkel. Az M7-ről itt írtunk, itt foglalkoztunk azzal, milyen lehetőségek vannak benne. Ott a poszt végén ezt írtam:

Hogy a fejlesztés belekerült az iPhone 5s-be is, természetes. Lehet tesztelni a vadonban. Itt nem létfontosságú, itt még lehet igazodni a tapasztalatokhoz. Mert az iWatch-ban ennek már úgy kell mennie, mint az istennyila.

Hát most vakarhatják a fejüket. Nem tudom, hány készüléket érint a dolog, mint ahogy azt sem, hogy javítják majd a hibát. Ami így elsőre eléggé hardveresnek tűnik. Bizakodásnak csak annyit tudok mondani: függőlegesen semmi gond:

iphone5s-sensors.jpg

via Venturebeat