Vannak problémák a magyar felsőoktatásban, de mi ez ahhoz képest, hogy a tegnapi iOS-frissítés sorra legyilkolta az amerikai egyetemek netes hálózatát?

Bedöglött a wifi a New York Universityn, Michigan Universityn, and Western Connecticut State Universityn, és még több más helyen is, a hatalmas adatmennyiséget nem bírták a routerek és gyakorlatilag az egész net elérhetetlenné vált a fenti helyeken. Ti meg még irigyeltétek őket, tessék, ez történik akkor, ha minden egyetemista iPhone-t használ.

És mennyire dühös lehetett az a néhány, aki nem!

Az Apple szerverei viszont egész jól bírták a támadást. Persze én tudom a legjobban, hogy mennyire bugos volt a folyamat, csak egy körülbelül négyórás folyamat végén sikerült telepítenem a rendszert: az első percekben update helyett a vonatkozó posztot írtam, magyar idő szerint 19:15 körül meg már Amerika is kapcsolt, rátámadt a frissítésre, és aki az első 15 percben kimaradt, arra később permanens szopás várt.

De mégis: tíz-, vagy százmilliók próbáltak egyszerre letölteni egy 700 megabájtos programcsomagot, meg a hozzá tartozó 200 megás iTunes frissítést, és a nap végére többé-kevésbé mindenkinek összejött az update. Itt nem úgy mennek a dolgok, mint az Android-platformon, vagy a WP-on, ahol országonként, meg régiónként, meg telefononként jönnek ki a frissítések, itt egy több százmilliós iOS-tábort kellett kiszolgálni, és így nézve a dolgot, szerintem egész jól vizsgázott a rendszer.

És sokan frissítettek. Világstatisztikák még nem állnak a rendelkezésünkre, de ma reggel nyolckor már 35 százalék volt a 7-es aránya az összes iOS-forgalmunkon belül, szerintem egy-két órán belül lenyomja az új verzió a jelenleg legnépszerűbb 6.1.3-ast, nap végére meg az egész 6-ost, úgy ahogy van, és a csúcsra kerül. Egyetlen nap alatt!

Screen Shot 2013-09-19 at 8.19.20 AM.png

Screen Shot 2013-09-19 at 8.18.09 AM.png

Aki tegnap valahogy lemaradt, annak mostanában érdemes nekiállni a frissítésnek: a távol-keleten már délután van, aki update-elni akart, megtette, Amerikában meg nagy lelkesedéssel alszanak, béke honol az egyetemeken, szóval ez a legjobb alkalom, nyugodtan láss neki.