Az Apple minden egyes iPhone modell esetében kínosan ügyelt a kameraoldali fejlesztésekre. Volt olyan év, amikor leginkább az okostelefon fényképező funkciója adta el az új gépet. A cég ennek ellenére sosem volt hajlandó arra, hogy a kamera hangsúlyos szerepet kapjon a dizájnban: a lencse és a vaku az iPhone jelentéktelen részének tűnik. Kívülről.

A tok alatt pedig minden évben előkészítették az egységnyi helyre elférő legtöbb fejlesztést.

photo_1.jpg

Nincs könnyű dolga az iPhone-nak. Ma már a kínálati paletta olyan széles, hogy elférnek rajta kifejezetten a kamerára szakosodott gépek. Ilyen mondjuk a Nokia Lumia 1020, ami mobilokhoz képest óriási, 41 megapixeles érzékelővel érkezik, és próbál meg lesöpörni mindenkit a pályáról.

Phil Schiller emiatt volt kénytelen a keynote-on megemlíteni: ők nem a pixelszám-növelésben érintettek. Elődjéhez hasonlóan továbbra is 8 megapixeles fotókat készít az iPhone 5S, az Apple a hangsúlyt inkább arra fektette, hogy ezek a pixelek minél pontosabbak, színhűbbek legyenek. Ami egyrészt szimpatikus, mert így nem kell 15 megabájtos képeket tárolni a telefonon. Meg a felhőben. Meg a többi készüléken.

photo_4.jpg

A szenzorhoz ettől függetlenül hozzányúltak. 15 százalékkal növelték meg a méretét, hogy a korábbi 1,4 mikron helyett 1,5 mikron méretű pixeleket bírjon el. Ez azt eredményezi, hogy minden egyes pixel pontosabb színt ad vissza, a szaturáció nő, a zaj csökken. A Techcrunch kiemeli, hogy ebben a versenyben pedig a HTC One a nyerő, ami 2 mikronos pixelekkel dolgozik. Az iPhone 5S-ben a rekeszméret f2.2 lett az iPhone 5 f2.4-éhez képest, ami szintén több fényt biztosít a képek készítésénél, így például a homályban készített fotók minősége javul.

Az iPhone 4S-ben mutatkozott be az Apple saját ISP-je (image signal processor). Ez az, ami elemzi a képet, kijavítja a színeket a készített fotón, beállítja a megfelelő tónust, egyensúlyt ésatöbbi. A Techcrunch szerint a processzor iPhone 5S-ben debütált feladatainak egy része már egy ideje hagyományosnak számít a high-end DSLR gépekben, de vannak, amik meglepetésnek számítottak. Már ha a DSLR-hez való hasonlítgatás önmagában nem lenne az.

A fehéregyensúly és az auto-expozíció nem meglepő ficsör például, de a dynamic tone mapping nevű cucc már újdonság az iPhone-ban. Ez teszi lehetővé, hogy a kép egyes részeire vonatkozóan külön legyen beállítva a fényerő-, kontraszt- és színértékek. Hasonlóan a HDR-hez, ez is azt eredményezi, hogy a fotó egyébként túl világos vagy túl sötét részletei láthatóbbá, élvezhetőbbé válnak.

photo_2.jpg

Az iPhone 5S ráadásul okosabban tudja meghatározni a fókusz helyét és távolságát, zónákra osztva a látványt képes ezek alapján mérni. Kevesebb kézi taperolás a kép egyes részletein, pontosabb fókusz és expozíció. Az ISP ráadásul gyors, így az iPhone 5S minden felvétel készítésekor egyszerre több fotót lő, és gyorsan kiválasztja a legélesebbet. A felhasználó ebből semmit nem érzékel, egyszerűen csak azt látja, hogy minden oké. Hiába érezte, hogy bemozdult a keze egy pillanatra, az eredményen ez jó esetben nem látszik.

A True Tone Flash-nek is sokan fognak örülni, hiszen ezentúl akár anélkül vakuzhatunk a telefonnal, hogy neonszínű jodákat kapnánk eredményül. A dupla flash nemcsak a fényerősséget növeli, de a színhelyességet is: az egyik felvillanó fény sárga, a másik fehér színű, ráadásul különböző intenzitással villannak fel. Az ISP kiválasztja, beállítja azt a színhőmérsékletet, amikor az előtérben lévő arcok és a háttér színtónusai a leginkább egyeznek.

Az automata képstabilizáció még érdekesebb. Ez is abból indul ki, hogy az iPhone 5S több képet készít gyorsan egymás után, de ahelyett, hogy egyszerűen csak kiválasztaná a legélesebbet, kombinálja az elkészült fotókat. Mindegyikből a legjobb részleteket válogatja ki, és ezekből készít egyetlen, hibátlan felvételt. Persze kérdés, mi a hibátlan, az ISP ezek alapaján vizsgál: expozíció, élesség, arcfelismerés, mosolyfelismerés, pislogásfelismerés.

És persze itt van a 120 fps videózási lehetőség, vagyis a lassított felvételek készítése, amivel nagyon sokat fognak játszani ezentúl olyanok, akiknek eddig erre nem volt lehetősége. Minden valószínűség szerint ez a funkció csak nagyon erős fényben működik majd megfelelően, hiszen másodpercenként 120 képkocka még a megnövelt lapkamérettel és az egyéb technológiákkal együtt is sok.

Látjuk tehát, hogy az iPhone 5S igazán izgalmas technológiákat vonultat fel a képkészítés terén, amik azonban nem nagy csinnadrattával jelzik az érkezést. Egyszerűen csak azt vesszük észre, hogy a képeink színhűbbek, élesebbek, szebbek. Más gyártó termékei egyes lehetőségeikben többet kínálnak, az iPhone mégis nyeregben maradt. Igaz, nehezebb kommunikálni a fejlett ISP vagy az algoritmusok hatékonyságát a számmal kifejezhető (41 megapixel, 2 mikron stb.) képességekkel szemben, de az elkészült képek majd megmutatják a valódi különbséget.

A posztban például az Apple hivatalos, iPhone 5S képeit látjátok.