Sejtosztódás következett tehát be az iPhone-ok életében. Idén először nem egyetlen modellt mutatott be az Apple, hanem szétválasztotta a palettát. A high-end kategória mellett megjelent a ... színes iPhone. Mondanám, hogy olcsó, de pontosabb talán így: olcsó szeretne lenni.

Screen Shot 2013-09-10 at 9.08_1.jpg

Az iPhone 5C nem okoz nagy fejtörést, sem meglepetést. Ez egy iPhone 5 hardvercsomag, egy újratervezett, színes műanyag házban. Ez utóbbira egyébként szintén büszke Jony Ive, hiszen egy darabban formázzák, és olyan felületmegmunkálásnak és -kezelésnek vetik alá, amitől "jó kézben tartani". Erről egyelőre nem tudok nyilatkozni, de elhiszem, hogy sokat dolgoztak a dolgon.

4 colos kijelző, Bluetooth 4.0, 802.11n wifi, LTE, 8 megapixeles kamera hátul, változatlan FaceTime kamera elöl. Kicsit vastagabb (7,6 vs. 8,97 mm), kicsit nehezebb (132 vs. 112 gramm) az iPhone 5-höz képest. A lényeg tehát a külsőségekben van: ha a cég minden évben újracsomagolja az előző generációt, azzal képes lecsökkenteni a gyártási költséget, egyben úgy mérsékelni az előző generáció árát, hogy közben ne veszítsen a presztízséből az iPhone márkajelzés. De lássuk be, az új burkolatot leszámítva ugyanaz történt, mint eddig: a korábbi modellt valamivel olcsóbban forgalmazza tovább az Apple, csak most már érdekesebbé is teszi a korosodó készüléket egy szórakoztatóan színes házzal. Ezzel talán jobban meg tudják hódítani Kínát, legalábbis ez a cél, amellett, hogy frissen tartsák az egy éves húst. Aztán persze lehet ez öngól is: abban az országban, ahol mindenki mutatni akarja a gazdagságát, elvileg nagyobb sikereket lehet elérni a csúcsmodellel külsejében megegyező, de árában kedvezőbb készülékkel, mint egy olyannal, ami messziről azt mondja magáról: én vagyok az olcsóbb iPhone. 

A színek jelentik tehát a legnagyobb izgalmat ebben a telefonban, meg persze az ára. A színe:

Screen Shot 2013-09-10 at 9.08.jpg

Az ára:

iphone-5c.jpg

Itt ugye meg voltunk lőve, mert az Apple a keynote-on két éves szerződéshez kötött árat adott meg. Ez elsőre úgy tűnt, mintha a 16 gigás modell a hasonló tárolókapacitású iPhone 5S felébe kerülne, valójában ez nem igaz a készülékárba épített kedvezmény miatt.

Az Apple weboldalán azonban kiderül, mennyibe kerül a telefon az Egyesült Államokban unlockolva, nettó:

Screen Shot 2013-09-10 at 8.52.jpg

És mondjuk Franciaországban (figyelem, ez már bruttó):

Screen Shot 2013-09-10 at 8.53.jpg

Tehát nettó 500 euró körül lehet venni a kisebbik modellt, ez 150 ezer forintot jelent. Plusz ÁFA, ami Magyarországon még 135 euró. Ha hozzávesszük még az árfolyamkockázatot is, akkor máris 200 ezer forint körül vagyunk. Az olcsóságnak is ára van, és nem, továbbra sem lesz 40 ezres iPhone, ahogy Angelday tévedett azóta megszűnt hírblogjában néhány éve, és ahogy mi már akkor megírtuk, hogy ez az árkategória az Apple esetében nem működőképes. 

Terveztek saját szilikon tokot is a színes készülékekhez, ezeken az iOS 7 háttérképeihez igazodva lettek kivágva: a matt anyagba vágott pöttyök, és mögötte ottmaradt glossy felület eszünkbe juttatja az operációs rendszer dizájnjának "fókuszon belül - fókuszon kívül" kontrasztját.

Screen Shot 2013-09-10 at 8.48.jpg

Ha ehhez hozzávesszük, hogy az operációs rendszer háttérképe és színei igazodnak a tokhoz, akkor máris eljutunk Craig Federighi kategóriateremtő kinyilatkoztatásához: right experience. Mondta ő.

Szeptember 20-tól a fontosabb piacokon, jóval később Magyarországon.