Lesz itt nemulass. Mi már eddzük az ujjainkat, hogy bírják a strapát.

Kezdenek gyűlni a népek. Ez a csaj itt az első sorban nem úgy fest, mint egy rendes néptáncos katolikus lány:

wp20130910093525pro_1.jpg

Este hét óra, akkor most belecsapunk a lecsóba!

Tim Cook a színpadon. Eddig nincs nagy meglepetés. De mi jöhet még?

Köszönti a Pekingből és Tokióból az eseményt követő újságírókat. Pár éve még Steve Jobs köszöntött minket Londonban. Változnak az emberek és változik a világ súlypontja is.

iphone2013-0003.jpg

Cook az iTunes festiválról mesél: híres előadókat nézhetsz az i-eszközeiden, miközben valahol máshol hírességek énekelnek. Állítólag ez 20 millió embert érdekelt. Én nem vagyok köztük.

Lady Gaga van a hatalmas kijelzőn. Innen szép nyerni.

Cook mindenesetre megpróbálja. A régi koreográfia szerint az eredményekkel kezdi: egy rakás Store épült világszerte, a standfordi meg sokkal nagyobb lett.

Beszéljünk az iOS-ről: a következő hónapban leszállítják a 700 milliomodik készüléket a mobil operációs rendszerrel. De azon már az iOS 7 lesz, amiről Craig Federighi mond néhány keresetlen szót:

iphone2013-0022.jpg

Megismerhetjük az új Lock screent, azt, hogy mennyivel egyszerűbb a keresés az új rendszerben, hogy vannak új csengőhangok, meg hogy valamivel értelmesebb lesz a Siri. Lássuk be, ráfért. Ennek egyébként semmi köze ahhoz, hogy mostantól férfihangon is meg tud szólalni a telefon. Ha van valami, amit szerettem a Siriben, az a hangja, most elbúcsúzhatunk tőle. A felsoroltakban egyébként sok újdonság nincs, ezekkel már találkoztunk a bétákban is.

Okosabb fényképalbumok jönnek: helyszínek, időpontok alapján is csoportosíthatunk. Egész éveket láthatunk egyben. És ez jó.

De ami igazán új: itt az iTunes Radio! Elkészíted a saját rádióadódat, amin mindig a kedvenc dalaid mennek. Vagy olyan számok, amiket biztosan szeretnél, ha hallottad volna már őket.

Szeptember 18-tól, szóval jövő szerdától lehet letölteni, ezek lesznek vele kompatibilisek: iPhone 4, és fölötte minden, iPad 2, és fölötte minden (incl. mini), és az ötödig generációs touch.

iphone2013-0038.jpg

Tim visszatért a színpadra és elkezdett beszélni az iWorkről, ami ilyen netes Office, ha valaki nem hallott volna még róla. Ott a Keynote, ami tényleg a világ egyik legjobb prezentációkészítője, az összes Apple event hátterében futó képkockákat is ezzel készítették. Aztán a Numbers, meg a Pages.

Oké, Cook felsorolta az iWork három programjának a nevét.

Wow, éreztem, hogy ez lesz, és nagyon örülök neki: mindhárom program, plusz az iPhoto és az iMovie is ingyenes mostantól az i-eszközökre. Annyira ráéreztem, hogy két napja pont ezért nem vettem meg a GarageBandet, ami viszont nem lett ingyenes. És a többi is csak az új iOS-eszközökön. De azért kedves tőlük.

iphone2013-0051.jpg

És akkor most térjünk az iPhone-ra!

Kezdjük az olcsóbb modellel, ami mostantól nem a leárazott régi lesz: immár hivatalosan is létezik az iPhone 5C. Ezt maga Phil Schiller mondta el a színpadon, két perce, majd bemutatta az új színeket: zöld, sárga, kék, piros és fehér mobilok jönnek:

iphone2013-0069.jpg

Most már annyira sem kérdés, mint eddig volt, hogy miről szólnak a meghívón a színek:

appleiphone5s-graphic-1378830873.jpg

Attól, hogy olcsóbb, még nem olcsó hatású: egyetlen darabból készült a burkolat, nem egy itt-ott szétfúrt ócskaság az iPhone 5C. És az iOS 7 idomul hozzá:

iphone2013-0072.jpg

A kijelző 4 colos retina, a processzor ugyanaz az A6-os, mint ami az iPhone 5-ben van, 8 megapixeles a hátsó kamera, és úgy általában véve is az iPhone 5-öt kapjuk meg, újracsomagolva, 1,9 megapixeles előlapi kamerával, LTE-vel, BT 4.0-val és Jony Ive őszinte imádatával, aki most hosszasan mesél arról, hogy milyen szép az iPhone 5C. A koncepció jó, tetszik, életképes, a telefon vonzó és eléggé vidám ahhoz, hogy új vásárlókat szerezzen, közben meg van annyira letisztult is, hogy hibátlan Apple-terméknek tűnjön, nyilván minden az áron múlik.

iphone2013-0081.jpg

Árak, két éves hűséggel, külföldországban:

iphone2013-0086.jpg

iPhone5c_34L_AllColors_PRINT.jpg

És akkor most a nagytesó, az új csúcsmodell: az iPhone 5S. Ahogy vártuk, tényleg három színben jelenik meg:

iPhone5s_3Color_iOS7_PRINT.jpg

Ennél sokkal fontosabb, hogy új processzor került a házba: az A7-es az első 64 bites csip ebben a kategóriában, Schiller szerint a konkurencia még csak álmodozni sem mer ilyesmiről. Összesen egymilliárd tranzisztor van az apró lapkán, ez tényleg szédületes, emlékszem, amikor még elhűlve mondtuk ki ezt a számot néhány éve valami szörnyeteg-kategóriás Intel szerverprocesszorról (Itanium-2). Lényegében kétszer annyi tranzisztor van benne, mint az A6-osban, ugyanannyi helyen.

A munka eredménye: kétszer gyorsabb cpu, kétszer gyorsabb gpu. A processzor negyvenszer gyorsabb, mint az első iPhone-é, a grafika 56-szor. És ennek a növekedésnek a felét az A7-es egymaga hozta össze. Tényleg bestiális jószág:

iphone2013-0152.jpg

Most az Infinity Blade 3-mal demózzák, hogy miként fossuk majd le a bokánkat, ha a kezünkbe fogjuk ezt a vékony, könnyű, elegáns szörnyet. A fejlesztők elmondják azt is, miért jó az iOS-re fejleszteni: mert a 64 bitre konvertálás többnyire gyötrelmes munka, de az Apple-lel ez kábé két órát vett igénybe. A képek nem adják vissza, de az Engadget helyszínen tartózkodó újságírói szerint tényleg lenyűgöző a játék grafikája.

iphone2013-0165.jpg

A demo után Phil tovább sokkol: kiderült, hogy az A7-es mellé került még egy csip, az M7-es, ami a gyorsulásmérő, a giroszkóp és az iránytű adatait feldolgozva számolja ki a mobil elmozdulását, sokkal pontosabban, mint eddig, így teremtve meg a lehetőséget az új, az eddigieknél sokkal fejlettebb egészségügyi és fitneszalkalmazásoknak.

És ez a két csip együtt sem fogyaszt valami sokat: 10 órás beszélgetési idő 3G-n és LTE-n is, 250 óra standby, 40 óra zenelejátszás.

iphone2013-0177.jpg

De még nincs vége: dolgoztak a kamerán is, nagyobb szenzort kapott, jobbak a lencsék, a képek élesebbek lesznek, a fehér egyensúly állítása SOHA NEM LÁTOTT MÉRETEKET ÖLT, és új vaku került a telefonba, amit True Tone-nak hívnak, és ami végre eltünteti a vakunak azt a hatását, hogy mindenki halottnak tűnik, ha közelről szembevillantod: beállítja a jó színeket, élvezhető lesz a kép. Paris Hilton szavaival élve: tetszős!

iphone2013-0179.jpg

De menjünk még tovább: másodpercenként 10 képet készít a mobil, és az A7-es segít kiválasztani a legjobban sikerülteket, illetve videofelvételnél van egy 720p-s, 120 képkockás opció, amivel orgazmusközeli felvételeket lehet készíteni. Aki esetleg nem járatos a témában, 120 képkocka belassítva kábé így néz ki:

Ez a kamera már önmagában megéri a cserét, sajnos megint izgalmi állapotba hozta a világot az Apple. De még mindig nincs vége: térjünk a biztonságra. Mert az iPhone 5S bizony tényleg az ujjlenyomatod alapján azonosít. 

Hivatalos!

iphone2013-0202.jpg

iphone2013-0221.jpg

Benne van a Home-gombban, és 360 fokban érzékel, szóval tökmindegy, honnan nyomod meg. Igazából meg sem kell nyomni, elég rárakni az ujjad. És mivel az Apple-nél egy kézben vagy a hardver és a szoftver fejlesztése (de jó), az operációs rendszer szintjén is egy csomó haszonnal jár az ujjlenyomat-érzékelés: például jelszó nélkül tudsz vásárolni az App Store-ból. És az infót nem az Apple szerverein vagy az iCloudban tárolják, hanem a mobilon. Szóval biztonságban van.

iphone2013-0207.jpg

Ez egy kurva jó kis mobil lett, sokkal izgalmasabb, mint az iPhone 5 volt tavaly.

Árak, két éves hűséggel, külföldországban:

iphone2013-0228.jpg

Start szeptember huszadikán, de nem nálunk, hanem náluk:

iphone2013-0237.jpg

Decemberre viszont legalább száz országban kapható lesz. Abba a körbe már mi is bekerülünk.

Tim Cook újra a színpadon, büszke az iOS 7-re, ami a legnagyobb ugrást jelenti az iOS történetében és büszke az új iPhone-okra is. Ha minden igaz, ezek az utolsó olyan modellek, amiknek a megálmodásában még Steve Jobs is részt vett. Akárhogy is, az iPhone 5C vidám, jópofa készüléknek tűnik, az 5S-be meg olyan valóban hasznos újítások kerültek, amik miatt megéri lecserélni a tavaly bemutatott modellt. 

iphone2013-0242.jpg

Én belelkesedtem, ezzel az update-tel szerintem bizonyította az Apple, hogy még ma is pontosan érti, mi kell a felhasználóknak, és azt képes vonzó formában tálalni. Közben az Apple.com is frissült, ott van minden érdekesség az új mobilokról:

ip5s.png

Mondjátok el kommentekben, hogy mit gondoltok, nálunk holnap jönnek az összefoglalók, aztán rövidesen alapos videótesztek az új termékekről. Csak az Appleblogon!