Tényleg így hívják őket.

Hollandiában hat városban (Sneek, Breda, Almere, Emmen, Heenvliet, Amsterdam) nyitották meg az O4NT-projekt (kábé: új korszak oktatás) Steve Jobs-sulijait, amikben iPaden folyik az oktatás, és ez határoz meg mindent. Nem szokásos osztályok, csak csoportok vannak, kisebb, és nagyobb gyerekeknek, de a tanítás úgyis erősen személyre szabott és az egyéni képességekre, ambíciókra épít (haha, az ambiciózus Gergőke).

Screen-Shot-2013-08-21-at-2.41.58-pm.png

Minden diák kap egy színes tokba csomagolt iPadet, és azon sajátítja el a tudást, ami egyébként tök logikus: az életében sokkal többet néz majd kijelzőt, mint táblát, és sokkal többet ír majd géppel, mint kézzel. Én 18 évig gyakoroltam a kézzel írást a különböző iskolákban, ma már mégis alig bírok teleírni egy teljes oldalt (ezzel együtt némi szépírásórának biztosan van értelme, főleg egy Steve Jobs-iskolában).

A videóból látszik, hogy az iPadek mellett erőteljesen használják az Apple TV-ket is, és hogy az iskola majdnem mindig nyitva van. Mert a cél az, hogy a gyerekek szeressenek bejárni, és ne azt várják, hogy mikor lesz már vége az oktatásnak.

The unique approach of the Steve JobsSchool in the Netherlands from Steve JobsSchool on Vimeo.

Jó lenne látni, hogy miként boldogulnak majd ezek a diákok 15-20 év múlva a hagyományos oktatásban részesülő társaikhoz képest. Mindenesetre a videóban nyilatkozó projektfelelős elég jól megragadta a problémát: a legtöbb iskola a tegnapra készíti fel a diákokat, és még Hollandiában is újszerű megközelítés, ha nem is a jövőre, de legalább a jelenre készülni.

Jól hangzik.