Van rá egy marginális esély, hogy az Apple tényleg az ujjlenyomat-olvasóval fogja felértékelni az iPhone 5S telefonját - amellett, hogy a fém-üveg kombó is extraként látszik majd egy iPhone 5C mellett, according to pletykák.

Kérdés, hogy egy ilyen bejelentésre mit tesz egy felelős tech-blogger először?

Hát persze, hogy a Magyar Helyesírás Szabályai című könyv után nyúl.

Az ugye világos, hogy az eszköz nevét így kell leírni:

ujjlenyomat-olvasó

Emiatt:

138. A hat szótagnál hosszabb többszörös összetételeket azonban már többnyire kötőjellel tagoljuk két fő összetételi tag határán: csapatzászló-avatás, dokumentumfilm-bemutató, könyvritkaság-gyűjtemény, tornász-csapatbajnokság, munkaerő- nyilvántartás, foszforműtrágya-gyártás stb.

Mi van azonban akkor, ha a fáradhatatlan blogger még egy szót szeretne hozzákapcsolni az egyébként sem rövid összetételhez? Mondjuk megjelennek az első malware-ek, amik az egyébként kitűnően teljesítő ujjlenyomat-olvasó adataival akarnak babrálni? Azt így kell:

ujjlenyomatolvasó-vírus

Emiatt:

139/a
Ha egy kötőjellel már tagolt szóhoz újabb, szintén kötőjellel kapcsolandó utótag járul, az első kötőjelet (mivel közszói alárendelő összetételekben két kötőjel egy összetett szóban nem lehet) kihagyjuk, vagyis az eredetileg kötőjelezett szórészt az új alakulatokban egybeírjuk

Mi van, ha a kitartó blogger még messzebb merészkedik a magyar nyelv szóösszetétel-őrületeinek hálózatieszköz-repesztő bugyraiban? Mondjuk ezt szeretné hozzácsapni az eredeti szóhoz:

felületrepedés-kezdemény

Az meg így kell:

ujjlenyomatolvasó-felületrepedéskezdemény

Azt hiszem legalábbis.

Durva.

Vagy higgadjunk le, és alkalmazzuk ezt a javaslatot:

139/a
Az ilyen túlzottan hosszúra nyúlt szavak helyett azonban jobb a szerkezetes megoldás: anyagcsere-vizsgálat kérése, a békeszerződés tervezetének kidolgozása, kerekasztal-konferencia rendezése stb.

Egy repedés kezdeménye az ujjlenyomat-olvasón.

Jó vasárnapot mindenkinek.