Nem ragozom túl: jó esély van rá, hogy ha Apple Mailt és Gmailt használsz, pont kétszer annyi helyet foglalnak el a leveleid a gépeden, mint amennyi indokolt lenne.

Egy ideje figyelgetem már a rendszerem, főleg azóta, hogy egy 256-os ssd és egy 750-es merevlemez van benne. Az OS X és néhány fontos program, adatbázis az ssd-n van, hogy gyors legyen az elérés, viszont ennek nem olyan nagy a mérete, ezért zavart egyre jobban az ÖTVEN GIGABÁJTOS Mail folder.

Nézzétek csak, nem hazudok:

Screen Shot 2013-06-25 at 11.05.43 AM.png

A legjobban az idegesített, hogy ha összeadtam mindegyik Gmail-fiókom méretét, akkor is legfeljebb 25 gigabájtnak kellett volna kijönnie. Az sem kevés, de ez már az én gondom: tudom, hogy miért van ennyi levelem, el is fogadom az eredeti méretet, viszont a duplázást semmi sem indokolta.

Elkezdtem túrni a fórumokat, hogy mégis mi lehet a jelenség oka, és az internet egyik elfelejtett zugában megtaláltam a választ: a Mail tényleg kétszer tölt le minden levelet a Gmailtől. Ennek oka, hogy egyszer leszedi az üzenetet a saját mappájából, legyen szó Inboxról vagy valamilyen más címkével jelölt mappáról (Sent, Deleted, Munka, Beteges Perverzió). Aztán leszedi még egyszer az üzenetet az All Mail mappából, ahol értelemszerűen minden levél megtalálható.

Óriási marhaság, hogy így működik a rendszer, de szerencsére van rá megoldás: belépsz a Gmailbe, megkeresed a fogaskereket a jobb felső sarokban, rákattintasz, majd a Settings/Beállítások-gombra böksz.

Screen Shot 2013-06-25 at 11.46.53 AM.png

Ezután már csak annyi a dolgod, hogy kiválaszd a második menüpontot (Labels/Címkék), majd ott az All Mail/Összes levél mellől kivedd a pipát.

Screen Shot 2013-06-25 at 11.47.02 AM.png

Az Apple Mail néhány másodperc múlva észreveszi a változtatást. Ekkor őrült munkába kezd, a processzor leterheltsége néhány percig az egeket verdesi, majd néma csönd, és végtelen mennyiségű szabad hely.

Screen Shot 2013-06-25 at 11.08.00 AM.png

Nálam például a várakozásoknak megfelelően 25 gigabájtosra olvadt a Mail folder:

Screen Shot 2013-06-25 at 11.32.35 AM.png

Próbáljátok ki ti is, mert All Mail nélkül több a hely a gépen, kevesebb az adatforgalom és 100 százalékkal több a boldogság!