2010. egyik legizgalmasabb technológiai híre az volt, amikor Brian Hogan megtalálta az iPhone 4 prototípusát, odaadta azt a Gizmodónak, majd a lap szénné tesztelte a még meg sem jelent telefont. Legalábbis amennyire a prototípus hagyta magát. Az ügyből többszörös botrány lett, először a felhasználók kérték ki maguknak a dizájnt, és állították azt, hogy az Apple sosem adna ki ilyen rondaságot a kezéből, aztán amikor kiderült, hogy egy valódi iPhone 4-es került a laphoz, az Apple kezdett el elég keményen nyomást gyakorolni minden érintettre. A Gizmodo vs Apple párharcra mindenki emlékszik, főleg, hogy annak máig tartó hatása a két érintett hideg viszonya, de mi van szegény Briannel, aki az egész folyamat elindítója volt?

105532-800x600_comp8.jpg

Hát volt egy bírósági ügye, aminek a végén próbaidőre bocsátották, ezen kívül közhasznú munkára és 250 dollár befizetésére kötelezték, mert bár egyértelmű volt számára, hogy ki a készülék jogos tulajdonosa, nem próbálta meg visszajuttatni hozzá azt. Kiderült az is, hogy Hogan 5 ezer dollárt, több mint egymillió forintot kapott a Gizmodótól a készülékért, de ennél lényegesen többet költött a jogi eljárásra, az üzlet tehát veszteséggel zárult.

Hogan sajnálatát fejezte ki az eset miatt, szerinte rosszul kezelte a helyzetet, le kellett volna adnia a telefont a bár vezetőjének, aki visszajuttathatta volna azt a jogos tulajdonosához (még mindig nem tudom elképzelni, mit érezhetett az Apple-alkalmazott, amikor rájött, hogy elvesztette a prototípust - és azt se felejtsük el, hogy akkor még Steve Jobs volt a főnök, akinek erről számot kellett adnia).

Hogan visszanézve úgy látja, hogy sok hibás döntést hozott, de meg is érti a 21 éves önmagát: "Honnan is tudhatnád előre, mit csinálj egy ilyen helyzetben? Mit csináltál volna, ha találtál volna egy megjelenés előtti iPhone-t?".

Végül is nem lőtték fejbe, vagy ilyesmi, és mégis nagy kaland részese lehetett.