A Gartner nekiállt számolgatni, és arra jutott, hogy 2015-re az Apple operációs rendszerei lenyomják a Windowst. Az állítás elsőre meglepőnek tűnik, de a 2012-es számok alapján tök valószerű a jóslat: tavaly 214 millió OS X/iOS-eszközt adtak el, míg ugyanebben az időszakban 347 millió windowsos gép, telefon és tablet talált vevőre.

A számok mögé nézve viszont az látszik, hogy az átlagos vásárlóknál már most is vezet az Apple, a Microsoft előnyét a vállalati-, és egyéb profi felhasználók adják. 2015-re azonban ez az előny is elolvad, és az Apple szimbolikusan ebben a versenyszámban is legyőzni régi nagy ellenfelét, a Microsoftot.

Mondhatnátok persze, hogy a mobilrendszert felesleges összevetni az asztali OS-sel, de egyrészt a kalapban benne van a Windows Phone is, szóval igazságos a rendszer, másrészt világosan látszik, hogy miként zabálja fel a mobilplatform az asztalit. Tabletből például még csak 120 milliót adtak el tavaly, míg 2014-re ez a szám 276 millióra nő. Okosmobilból várhatóan 1,9 milliárd fogy jövőre.

És közben a hagyományos számítógépek eladása egyfolytában csökken és a trend várhatóan a következő két évben sem fog megfordulni. Ezért olyan fontos a Microsoftnak egy jó és népszerű mobil-operációs rendszer: hiába piacvezető a Windows, ha egy folyton zsugorodó, egyre kevésbé piacon az úr.

AndroidUsersApple_intro.jpg

És hogy az egészet némi kontextusba helyezzük: tavaly 559 millió Apple- vagy Microsoft operációs rendszert használó eszközt adtak el világszerte - és 500 millió androidosat. Idén várhatóan 636 milliós eredményt ér el az Apple-Microsoft-csapat, de már ez sem lesz elég az Android legyőzéséhez, ami az elemzők szerint 867 millió készülékre kerül rá 2013-ban. Az Android tehát egymaga legyőzi idén az Apple-t és a Microsoftot együtt.