Az EverySteveJobsVideo tegnap publikálta ezt az eddig nem ismert Steve Jobs-interjúrészletet 1994-ből. Jobs ekkor a NeXT vezetőjeként adott egy húsz perces interjút, amiben beszélt a saját szerepéről, örökségéről is: arról, hogy mit is adott ő az informatikának.

jobs1994.jpg

A rövid, másfél perces részben Jobs kissé elszomorodva mondja el, hogy minden, amit eddig véghez vitt, elavul: a Mac nemsokára kimegy a divatból, és amin épp dolgozik, az is divatjamúlt lesz egy évtized múlva, mert az informatika nem az időtálló értékek terepe. Egy számítógép nem egy templom, vagy egy festmény, amit évszázadokig csodálnak az emberek. Nem az a játéktér, ahol a gondolkodók, művészek nevét megjegyzi a világ. Jobs szerint az informatika egy nagy hegy, amibe minden piaci szereplő belerakja a maga kis kövét, és ha elég ügyes vagy, egy egész réteget felhordhatsz arra az egyébként folyton növekvő hegyre, de aki öt-tíz év múlva a hegy tetején fog állni, nem látja majd a munkádat, legfeljebb néhány elszánt geológus.

Ez egyébként nem jött be, Jobs öröksége egyebek közt éppen az, hogy nagyon jól megértette a világgal saját szerepét annak a hegynek az építésében.