Az Apple tegnap bemutatta, milyen lesz az ősszel érkező iOS 7. Valószínűleg mindenki a "burkolattal", a fontokkal vagy a színekkel van elfoglalva, pedig Jony Ive ismét rávilágított, hogy a dizájn több, mint a csomagolás. Ahogy az egész rendszer működik, ahogy a funkciókat használod, ahogy az appok között választasz, azt egy a korábbiaknál nem érezhető egységbe gyúrták. Egy olyan egységbe, ami az OS X óta az asztali operációs rendszer sajátja, de az iOS esetében a sok hozzáforrasztás, hozzágondolás miatt nem valósult meg. Eddig.

ios7-130610-3.jpg

ios7-130610-1.jpg

Persze a kinézetben látható változás sem elhanyagolható. Az egész rendszer láthatóan színesebb, vibrálóbb, persze ehhez az Apple a bemutatón és a weboldalon egy olyan háttérképet választott, ami kiemeli ezt a változást. Hasonlót, mint ami az Appleblog fejlécében van már több mint egy éve, ismét bebizonyosodott, hogy mi vagyunk az első számú ötletforrás Cupertinóban, és persze hogy megelőzzük a trendeket.

Az iOS Dock változásán tetten érhető a divatvilág működése is. Ahogy eltűnt a térbeli kiemelés és a tükröződés, visszatértünk az eredeti iOS két dimenziós formavilágához (érdekes, hogy az OS X Mavericks például nem mert visszaszaladni az OS X Tigerig ugyanezért, ott maradt a csillogó térbeli Dock). Egy kicsit persze másként, hiszen a Dock mögött már nem egy statikus textúra, hanem a háttérkép elmosott, színfoltos, tejüvegen keresztül nézett másolata látszik. A színek egyébként változnak az általunk kiválasztott háttérrel, a parallax dizájnelemnek hála pedig a készülék mozgatásával benézhetünk az ikonok mögé, tehát a térbeliség egészen más felfogásban tért vissza.

Hopp egy videó:

Az új dizájnt működés közben a legjobban az Apple weboldalán lehet megnézni, egy jópofa megoldással mutatják be a képességeket: animációkat indíthatunk, ahol egy láthatatlan ujj megmutatja, mi honnan bukik elő, és mikre használható. Így például láthatjuk az elegáns Control Centert, amit az ujjunk alulról felfelé húzásával hívhatunk elő, akár lezárt állapotban is. Itt végre elérhetjük az alapvető beállításokat, a zenelejátszót, de a gyorsan indítani kívánt programokat is bekacsolhatjuk. Widgetek továbbra sincsenek, hiába várták sokan.

A Notification Center sem csak a kinézetével hódít. Az eddig elért értesítések mellett megjelent a Today ficsör, ami az adott naphoz ad instrukciókat. Kinek van szülinapja, kell-e vinned esernyőt, várható-e, hogy dugóba kerülsz ma. Sokaknak a Google Now ugorhat be, ez is hasonló, csak nem kártyákat dobál elénk, hanem másként tálalja az információkat.

Screen Shot 2013-06-11 at 8.01.40 AM.png

A Multitask sem csak annyiban újult meg, hogy kaptunk egy ismerősnek tűnő, végre nem csak az oldal alját felhasználó app-választót, ahol felfelé húzva zárhatjuk be a programokat (nem a béna hosszan nyomással). A multitask mostantól egy fejlesztők számára elérhető képesség lett. Persze továbbra sem bízzák teljesen a programozókra, hogy önhatalmúlag vegyék át az uralmat a felhasználó processzora és memóriája felett, szabadon. A felhasználókra bízzák, hogy finomhangolják, melyik program mennyi erőforrást kapjon és mikor. Természetesen ez az Apple, nem kell arra gondolni, hogy emiatt a Settingsbe kell menni, vagy bármilyen konfigurációt elindítani. Egyszerűen a szokásaink alapján állítja be magát a rendszer, ha te reggel 9 körül szoktál ránézni a Facebookra, 9 előtt a program kap lehetőséget, hogy frissüljön, még mielőtt kézbe vennéd.

Új, eddig nagyon várt képesség az AirDrop. Ez egy egyszerű fájlcserélő, a közelben lévő emberek iOS készülékére küldhetünk fotókat vagy dokumentumokat. Wifin és Bluetooth-on működik, az adatok titkosítással mennek át.

Megújultak a már létező programok is, a Photos például egészen használható lett.

Screen Shot 2013-06-11 at 8.06.26 AM.png

Eddig ugye egymásra hányta a képeinket, meg volt egy Places gomb egy térképes megjelenítéssel, amit szökőévente használtunk. Most olyan újdonságok kerültek elő, mint a Collections, Moments és Years smart groupok, ami a helyek és a készítés ideje alapján rendezi hadirendbe a képeket. A logika a következő: minden év (Years) tartalmaz Collection-okat, mint például egy utazás San Franciscóba. Ezen belül vannak Momentek, például fotók a Union Square-ről. Az összes fotónkat is láthatjuk mini thumbnailekkel, így a válogatás, közelítés, keresés intuitív alapon is működhet. A Photo Sharinggel pedig megoszthatjuk a fotók egy részét ismerősökkel, akik ebbe a folyamba dobálhatnak a saját készülékükről is képeket.

A Safari természetesen gyorsabb lett, kapott egy egységes okoskereső mezőt (nicns többé search és címsor), a tabokat pedig egy könytári katalógushoz hasonló kinézettel dobják elénk. Az előzményeket balra-jobbra ujjhúzással érjük el, ez is nagyon kellett már.

Screen Shot 2013-06-11 at 8.20.10 AM.png

Nem utolsó sorban üdvözöljük már az Activation Lockot. Ez egyrészt egy olyan egyszerű ötletből áll, amit nem is tudom, miért nem a kezdetek óta tartalmaz az iOS: jelszó kell a Find My iPhone kikapcsolásához. Tehát ha eddig ellopták a telefonunkat, a Find my iPhone kapcsoló átállításával megszűnt a lehetőség, hogy kövessük, vagy távolról töröljük a készüléket. Most ez nem lesz olyan könnyű, sőt egy távolról letörölt készüléket több nem lehet majd reaktiválni - csak a felhasználó jelszavának ismeretében.

Ja, és ne feledjük a Sirit sem, aki ezúttal két új hanggal támad, keres már Binggel, Wikipediában és a Twitteren is. Lehet vele visszahívni embereket, hangpostát hívni, iTunes Radiót irányítani, ésatöbbi.

Ez utóbbiról egy külön posztot írok majd.

Az iOS 7 tehát ősszel érkezik, iPhone 4-től és iPad 2-től felfelé feltehető a készülékekre, de az iPad minire és az ötödik generációs iPod touch-ra is tölthető.