Legutóbb nagy port kavart, amikor a Samsung szabadalmi pert veszített az Apple ellen, most a fegyver a másik irányban is elsült: a dél-koreaiak nyertek pert az egyik szabadalmukkal, emiatt megtiltották az AT&T-s iPhone 4, iPhone 3GS és iPad 2 3G behozatalát az Egyesült Államokba. Az iPhone 5-öt és a negyedik generációs iPadet nem érinti a korlátozás, és csak az AT&T készülékekre vonatkozik, ezekben alkalmazta ugyanis az Apple azt az adatátviteli szabadalmat, ami miatt perelt a Samsung.

iPhone-5-ATT.png

A döntés 60 nap múlva lép életbe, az Apple fellebez a szövetségi bíróságon.

A bíróság szerint az Apple nem tudta érdemben megindokolni, miért használta fel engedély nélkül a kérdéses szabványt. A per során korábban kiderült, hogy a Samsung felajánlotta a használatot a chip-ár 2,4 százalékáért. Ez ugyan nem az iPhone végfelhasználói árának 2,4 százaléka, de így is óriási összeg egy több százmillió példányban eladott telefon esetében. Az Apple nonszensznek nevezte ezt az ajánaltot, így nem fizettek semmit.

Ezzel talán kijózanodnak a felek. A Samsung kapott annak idején egy pofont, most az Apple-t is megsuhintották, afelé mutatva, amit az egyik korábbi pert vezető bíró is kért a felektől: oldják meg egymás között. A döntés ráadásul egybevág Obama céljaival is, aki be szeretné szüntetni az értelmetlen szabadalmi pereket.

Értelmes szabadalmi perek persze továbbra is lesznek.