Kínában egy új szereplő ácsingózik az Apple-termékek összeszerelésére, a Pegatron nevű óriáscég állítólag jobb árakat kínálhat az Apple-nek, mint a világsajtó figyelme miatt béremelésekkel kompenzáló Foxconn.

pegatron-office.jpg
A Pegatron jelenleg árbevételben csak negyedakkora, mint az Apple-termékek jelenlegi összeszerelői, de ez a hátrány egy esetleges sikeres szerződéskötés esetén megváltozna. A Foxconn bevételeinek 60-70 százalékát adja ugyanis az Apple, szóval ha ez a munka átvándorolna az új helyre, az erőviszonyok éppen megfordulnának.

Persze ez nem ilyen egyszerű, a Foxconn mellett rengeteg érv szól. Egyrészt ott a régi, jól bevált kapcsolat ugye, meg egy olyan minőségbiztosítási és elszámolási rendszer, amivel az Apple több mint egymillió munkavállalót tud monitorozni, és nem utolsó sorban a Foxconn edzett. Túl van már a nagy sajtóbotrányokon, túlélte a vihart, mára már lenyugodtak a kedélyek, és nem várható még egy hullám. Egy új szereplővel kapcsolatban ez egyáltalán nem garantálható.

A Pegatron mindenesetre nagyon nyomul, és a szakértők szerint, ha kap megbízásokat, még agresszívebb lesz. És valószínűleg ez meg is történt. Múlt héten bejelentették ugyanis, hogy 40 százalékkal megemelik a dolgozóik számát, a pletykák szerint azért, mert ők gyártják majd az olcsóbb iPhone-t.