Mióta kiderült, hogy Scott Forstall elhagyja az Apple-t és Jony Ive veszi át az iOS fejlesztését, megy a találgatás a következő rendszer kinézetével kapcsolatban. Mindenki tudja, hogy Forstall a szkeumorfikus felület híve volt, emiatt néz ki számos alkalmazás úgy, mint a valóságban létező, hasonló feladatot ellátó társa. A jegyzettömb olyan, mint egy jegyzettömb, a game center felülete olyan, mintha egy kaszinóba lépnél be, a naptár tényleg naptár, és így tovább. Támogatta ezt az elképzelést Jobs is, most azonban már egyikük sincs hatással a cég fejlesztéseire.

Ive azonban egészen más úton jár, ő a minimalizmusért rajong. Éppen ezért sejthető volt, hogy ha megkaparintja a fejlesztési részleget, jelentős változásokat fog bevezetni és az OS X részlegről átcsoportosított dolgozók is azt a képet erősítették, hogy itt valami nagy készül.

jony-ive-tim-cook.jpg

A 9to5Mac elcsípett néhány jól értesült alkalmazottat, akik megerősítették a gyanút: az iOS 7 nagyon más lesz. Állítólag teljesen átalakítják majd a felhasználói felületet, így az akár össze is zavarhatja a jelenlegi felhasználókat. Pedig állítólag nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy csak a megjelenés, és ne a használat jellege változzon, ezzel könnyítve meg az átállást a korábbi generációkról az új iOS-re.

A folyamat egyébként már korábban megkezdődött, emlékezzünk csak a Podcasts app átalakulására, ami korábban szalagos magnóra emlékeztetett, most meg semmire:

podcomp.png

Mindenesetre több forrás is megerősítette, hogy az új interfész nagyon letisztult lesz, és elhagyják az eddig oly népszerű csillogásokat és szkeumorfikus áthallásokat. Teljesen. Állítólag olyan egyszerű lesz a felület, mint a Windows Phone Metro UI-ja, aminek én például örülök: már az WP7-ről is többször írtam a blogon, hogy milyen meggyőző grafikailag és hogy mennyivel frissebbnek érződik, mint az iOS.

w8.jpg

Egy hónap múlva kiderül, mi lesz.